Narodna biblioteka „Vojislav Lubarda“ – Stigao i „Đorđe Pejanović“

14.06.2021.

ROGATICA – Bibliotekarstvo u Rogatici ima dugu tradiciju. Baštini ga Narodne biblioteka „Vojislav Lubarda“ koja je posljednji nosilac Povelje i nagrade „Đorđe Pejanović“, kao najvećeg priznanja koje se u Republici Srpskoj može dobiti u ovoj oblasti.

Ovo veliko priznanje trebalo je da u vitrine Biblioteke dođe prošle godine. Zbog pandemije virusa korona, prošla godina je u mnogo čemu izgubljena, pa i u bibliotekarstvu. Čekali su se bolji dani za taj svečani događaj i oni su došli tek početkom juna ove godine.

Na skromnoj svečanosti u sjedištu Društva bibliotekara Republike Srpske u Višegradu, Povelja „Đorđe Pejanović“ uručena je direkktorici rogatičke biblioteke Minji Krsmanović.

Da bi se došlo do ovog priznanja, tim povodom reče Krsmanovićeva, biblioteka treba da ostvari zapažene rezultate u promociji bibliotekarstva i bibliotečke djelatnosti, da postiže rezultate koji predstavljaju doprinos unapređenju bibliotekarstva i bibliotečke djelatnosti i profesije, da razvija sve oblike kulturnih djelatnosti s ciljem popularizacije knjige i drugih vrsta bibliotečke građe i da je maksimalno aktivna u kulturnom i javnom životu u svojoj sredini.

Mi smo, dodaje ona, u toku 2019. i sa dopunama u pandemijskoj 2020. ispunili najveći dio tih uslova i oni su bili presudni za dodjelu Povelje koju smo kao kandidati u najužem krugu čekali nekoloko godina. Samo te, 2019-te, koja je bila presudna za donijelu Povelje realizovali 26 različitih književno-kulturnih manifestacija.

Bilo je više književnih i večeri poezije, promocija knjiga i raznih igrokaza. Obilježili smo rođendane značajnijih književnih stvaralaca i dane maternjeg jezika, poezije, pismenosti, dječije književnosti, dan knjige, dan borbe protiv duvana, dan porodice i dan za kulturni razvoj.

Posebnu pažnju posvetili smo imenu i djelu akademika Vojislava Lubarde čije ime nosi naša biblioteka od 14. maja 2018. Njemu učast i povodom Preobraženja Gospodnjeg kao Dana opštine, a na zadovoljstvo ljubitelja pisane riječi u Rogatici održano je niz različitih manifestacija. Ovdje su boravili akademik Branko Letić, Vidak Mastilović, publicijsta iz Udruženja književnika Srbije, Ljubivoje Ršumović, Mirjana Bulatović, Miroslav Tešić, Milenko Jevđević, Milun-Mišo Lubarda, Milanko Borovčanin-Romsok i dosta drugih znamenitih ličnosti i poznatih umjetnika iz oblasti književnog stvaralašta, muzike, obrazovanja, kulture i ostalih oblasti društvenog života. Tom prilikom otvorena je i izliožba „Belezi velikih zločina“, autora Veljka Đurića Mišine i održano niz drugih književno-kulturnih manifestacija.

Uz sve to, dodaje Krsmanovićeva, proglasili smo i nagradili najbolje čitaoce Odjeljenja za omladinu i odrasle i Odjeljenja dječije literature i u toj godini knjižni fond obogatili za 643 novih naslova i publikacija.

I u godini virusa korona vrata Biblioteke bila su širom otvorena uz maksimalno poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Uveli smo aktivnost „Knjiga na kućnim vratima“ za sve one kojima je bilo ograničeno kretanje iz bilo koga razloga. Bilo je dovoljno da se uputi poziv i neko od bibliotekara donio bi željenu knjigu. I pored pandemije ni jedan dan nismo prekidali rad i bili smo na usluzi čitalaca čiji broj je stalno rastao. Njima i svim drugim ljubiteljima pisane riječi književni fond biblioteke obogatili smo sa novih oko 200 naslova i time je ukupan broj knjiga u našoj ustanovi premašio broj od 36.000 koje se brižno čuvaju u nekoj od šest prostorija sa preko 230 kvadratnih metara korisnog prostora.

Inače, u biblioteci se kao posebne cjeline nalaze Odjeljenja za omladinu i odrasle, Odjeljenje dječije odjeljenje, Odjeljenje strane literature, Zavičajna i referensna zbirka, Odjeljenje digitalne obrade i čitaonica sa 40 sjedećih mjesta. Zaposleno je pet radnika, od čega 4 bibliotekara i jedan knjižar – svi sa položenim stručnim ispitom.