Iz Elektrodistribucije u Rogatici – Gubici na mreži, samo 6,62 posto

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. jula 2021. 058.ba

ROGATICA – Ono što je donedavno bilo samo u sferi tehničke mogućnosti i bez primjera u praksi, gubici na mreži elektrodistribucije na području opštine Rogatica sa konstantnih oko 17 i više, smanjeni su na svega nevjerovatnih 6,62 posto.

Rečeno je to u Informaciji koju je odbornicima Skupštine opštine prezentovao upravnik Radne jedinice „Elektrodistribucija“ Pale u Rogatici Radomir Jovičić, na ovih dana održanoj sjednici Skupštine opštine, o stanju snadbijevenosti potrošača električnom energijom na području opštine, kojim je, prošle godine, preko 45 kilometara 35 kilovoltnih i 165 kilometara 10 kilovoltnih dalekovoda i 4380 kilometara niskonaponske mreže /NNM) isporučeno 28,3 miliona kilovat časova električne energije.

Javna rasvjeta „povukla“ je 655.000 kilovat časova, ili 2,3 posto ukupne potrošnja u opštini, domaćinstva 12,8 miliona ili 45,1 posto, dok su gubici na mreži svedeni na 2,5 miliona, ili već rečenih 6,62 posto.

Mjereno po kategorijma, registrovano je 5313 domaćinstava i to je za 34 više nego u prethodnoj godini. U kategoriji „vele i ostala porošnja“ je 453 potrošača, odnosno 7 manje nego uporedne 2019. godine.

Pošto je na podučju opštine i mala hidroelektrana „Mesići Nova“, odbornici su inforfmisni da je ona 2020. proizvela nešto više od 12 miliona kilovat časova električne enrgije, odnosno 2,9 miliona manje, nego u prethodnoj godini. Razlog: lošije hidrološke prilike.

Ni prošla godina nije prošla bez invesicionih ulaganja u odžvanje mreža i prateće infrastrukture. Uz ostalo radilo se na zamjeni linijskijh rastavljača na 10-kilovoltnom dalekovodu Matino brdo, otcjep za Sočice i rekonstrukciji niskonaponske mreže na trafopodručjima Gučevo, Ziličina, Kovanj, Seljani, Ptičijak i Stjenice, a urađeno j i 77 novih priključaka na elektrodistributivnu mrežu.

Investicije u elekrodistributivnu mrežu, rekao je upravnik Jovičić, biće nastavljene i u nastavku tekuće godine. Posebna pažnja biće posvećena prokresu dijelova magistralnih srednjenaponskih vodova dužine preko 10 kilometara. U prvom redu radi se o dalekovodu Borike–Pešurići, Borike–Stara Gora i Rogatica–Mesići.

Da bi po kvalitetu i obimu dostigli optimalni nivo isporuke električne energije kompletnom potrošačkom konzumu, rogatički elektrodistributeri iz vlastitih izvora, tokom preostalog dijela godine, obaviće i niz drugih investicionih radova na postojećoj niskonaponskoj mreži.

Uz rekonstrukciju 35 kilovotnog dalekovoda Rogatica–Mesići i 10 kilovoltnog dalekovoda Pilana–Sladara u Rogatici, tu je u rekonstrukcija niskonsponske mreže u trafo-područjima Plješevica, Rasadnik, Pašić Kula, Živaljevina, Matino brdo, Lađevine, Brankovići 1 i 2, Pešurići i Babljak.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.