Petrovske kiše spasile rod i poljoprivrednike

27.07.2021.

POLJOPRIVREDA U ROGATICI

ROGATICA – U ovogodišnjoj proljećnoj sjetvi na području opštine Rogatica zasijano je ukupno 455 hektra zemljišta različitim kulturama ili skoro 10 posto manje nego prethodne godine. Na prvom mjestu je krompir, kao tradicionlno osnovna sjetvena kultura, koji je posađen na 261 hektaru ili preko 12 posto manje od sjetve prošle godine.

Po količini sjetvenih površina iza krompira je ostalo povrće sa 115 hektara, krmno bilje sa 25 i kukuruz sa 20 hektara, rečeno je na posljednjoj sjednici SO-e uz razmtranje i usvajanje informacije o obavljenoj proljćnoj sjetvi i pripremama za žetvu.

Što se tiče krompira, 91 hektar je sjemenski, koga su sadili registrovsni proizvođači – doo „Agros“ Ozrena Planojevića, „Agromont“ Novaka Motike, Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Solanum produkt“ i „Agro plod“ Dragana Džide, svi sa područja Borika, odakle uvijek dolazi najbolji i nadaleko poznati krompir.

Na svim ostalim površinama, među kojim je i 170 hektra na kojim su krompir sadili ostala poljoprivredna i porodična gazdinstva je sađen merkantilni, odnosno krompir za jelo.

Iako su u vrijeme sađenja i kod sjemenskog i kod krompira za jelo korišćene najbolje i sorte koje su se nakon višegodišnjih iskustava pokazale visokorodnim i uz tradicionalnu primjenu neophonih agrothničkih mjera, zbpg višednevnih majsko-junskih ekstremno suvih i bezkišnih dana, stanje u krompirištima sve do posljednjih petrovskih kiša bilo je zabrinjavajuće. Prijetila je opšta katastrofa i totalna propast cjlokupne sjetve i godine kao cjline.

Ali, ima Boga, kazuju poljoprivrednici. Dođe Petrovdan i sa njim kiša „zlata vrijedna“, reče direktor „Agromonta“ Novak Motika, koji je zasijao 30 hektara sjemenskog i merkantilnog krompira. Sada se s pravom možemo nadati dobrom, ali ne i rekordnom rodu naglsio je Motika uz napomenu da su posljednje kiše spasile ne samo krompir nego i ostale kulture, posebno strna žita koja su u ovim krajevima bila u fazi nalijevanja zrna i sada se već može reći da se očekuje berićetna, a na nekim parcelama, i rekordna žetva.

SEMINAR

Krompir u Rogatici je sve i svja. To je i razlog da se o njemu svakodnevno vode i zvanični i nezvanični razgovori. Jedan od njih biće i današnji seminar koga na temu „Promocija lanca vrijednosi proizvodnje krompira u brdsko-planinskim predjelima BiH“ organizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Borikama, parcelama i skladišnim prostorijama za krompir vlasnika DOO „Agromont“ Novaka Motike.

Na ovom skupu očekuje se učešće većeg broja najistaknutijih poljoprivrednika i poljoprivrdnih stručnjaka iz svih krajeva Republike Srpske i BiH.

Predavači na seminaru biće profesori doktori Živko Bugarčić i Zoran Bročić iz Beograda, koji žele da ovo ne bude suva priča, nego interaktivna rasprava na relaciji predavač –proizvođač krompira ili stručnjak koji svakodnevno na terenu prati proizvodnju.

Domaćin seminara je „Agromont“ i Udruženje poljopriivrednih proizvođača u proizvodnji krompira „Solanum produkt“, koje ovdje djeluje od 1999. kada je formirano uz podršku Holandske vlade i bavi se proizvodnjom elitnih sertifikovnih sorti krompira koje daju visoke prinose što pokazuje i podatak da se ovdje godišnje uskladišti i do 400 tona raznih sorti krompira kome nema ravna na podneblju BiH i šire, kazuju u „Solanum produktu“.

I ove godine učesnici seminra imaće šta vidjeti reče Motika. Mjereći po cimini, cvijetu i ostalim nadzemljanim parametrima, krompir dobro nosi i bez sumnje kao i ranijih godina imaćemo zdrav i visok prinos.