Samoposluživanje pred domaćinskom kućom

09.07.2021.

Zabilježeno u selu Zagrađe kod Rudog

RUDO – Nije više nikakva novost da umiru sela u opštinama Sarajevsko-romanijjske i gonjedrinske regije. Tako je i sa selom Zagrađe u opštini Rudo u kome se do nedavno dim viorio iz 12 kuća.

Bila je tu i kuća Milana Milanovića koji je kao policajac radio i živio u Beogradu. Kuću mu je čuvala i vatru na ognjištu ložila majka Zagorka, vrijedna domaćica i čestita žena. Vrata njene kuće uvijek su bila otvorena za dobronamjernika gdje se mogao okrijepiti. dušu i tijdelo odmoriti uz šoljicu kafe i čašicu domaće mučenice najčešće od poznatih ruđanskih šljiva ili autohtonih krušaka i jabuka.

Kada se nedavno baka Zagorka rstavila sa ovim svijetom. njen Milan nije zaboravio tradiciju dočeka dobronamjernika. Pred kućom, koja se nalazi pored starog puta Višegrad – Rudo – Priboj. postavio je jedan stari, isluženi mini stolić i na njemu ostavio flašu rakije i narvno čašicu za rakiju.

Sudeći prema nivou pića u flaši. rijetko ko svrati i popije koju čašicu. To mi je jako žao. priča Milanović koji obavezno svakog vikenda, a ne rijtko i češće. dođe u selo l obiđe kuću i ostalo imnje.