SO-e Rogatica – Nove, niže, administrativne takse

13.07.2021.

ROGATICA – Na posljenjoj, ovih dana oržanoj sjednici Skupštine opštine (SO-e), odbornici su razmtrali i usvojili odluku o novim iznosima administrativnih taksi koje će se u ovoj lokalnoj zajednici primjenjivati od početka avgusta ove godine.

Ono što je suština nove odluke je činjenica da će budžet opštine biti kraći za nimalo zanemarljiv dio srdstava koja su se do sada akumulirala kroz naplatu taksi za sve i svašta kod ostvarivanja građana prava i obaveza na opštinskom nivou, rečeno je na sjednici.

Tako, primjera radi, ubuduće se neće plaćati taksa na spise i radnje u postupcima koji se vode po službenoj dužnosti, na podneske upućene organima za predstavke i pritužbe, u postupku za povrat nepravilno naplaćenih dažbina, za dodjelu socijalne pomoći i za ostvarivanje svih drugih oblika socijalne zaštite.

Nema više taksi ni na poklone dobrotvornih organizacija, razne izvode, uvjerenja i potvrde koje izdaju opštinski organi.

Istovremeno, smanjeni su, ili ostali na istom nivou, i iznosi taksi koje su ostale u tarifi koja je sastavni dio odluke.

Tako će taksa za sva rješenja za koja nije propisana posebna taksa ostaje 10 maraka. Za registraciju preduzeća taksa je ostala 30, a za promjenu podataka upissnih u registru 20, dok će se za licencu prevozničke djelatnosti plaćati 50 maraka i tako redom do izrade stručnog mišljenja u postupku koji se vodi pred republičkim orgnima za što će se na ime takse plaćati 500 maraka, kao pojedinačno najveći iznos u novoj odluci, rekla je Andrijana Nešković, načelnik Odjeljenja za opšte poslove koja j pipremila i odbornicima na sjednici przentirala novu odluku.