Zabilježeno u prolazu – Dogovor komšija

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 14. jula 2021. 058.ba

ROGATICA – Trojka sa fotografije koju donosimo na sojevrstan način značajni su ljudi u tri susjedne opštine. Radi se o načelnicima opština Rogatica Miloradu Jagodiću, Sokoca Milovnu-Cicku Bjelici i protojereju stavroforu Draganu Vukotiću, sveštenku iz Višegrda.

Dok je, već petu godinu zaredom, glavna preokupacija Jagodića i Bjelice, koji je inače Rogtičanin po rođenju i u rodnim Brankovićima ima porodičnu kuću, brinu o razvoju i što boljem mjestu „pod suncem“, a to će reći kod Vlade Republike Srpske, opština Rogatica i Sokolac, dotle prota Vukotić kao najzaslužniji što je na svjetlo dana, poslije više od 60 godina ćutanja, oživio Stari Brod i zločin koji je u njemu i susjednim Miloševićima, počinjen stravičan zločin nad preko 6000 Srba uglavnom staraca, žena i djece u proljeće 1942. od strane zloglasne Crne legije, regularne vojne jedinice Nezvisne države Hrvatske i domaćih pristaša u likovima ekstremista iz okolnih muslimanskih sela sa platoa Romanije, Borika i ostalih u opštinama Rogatica i Višegrad.

Ova trojka našla se ovih dana kod Spomen-kompleksa u Starom Brodu i, zna se, glavna tema razgovora bila je kako u ovo mjesto pijeteta privući što više posjetilaca, posebno mladih, i upoznati ih sa zbivanjima davne 1942. da se ne bi zaboravilo i ne daj Bože ponovilo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.