Zabilježeno u prolazu – Dogovor komšija

14.07.2021.

ROGATICA – Trojka sa fotografije koju donosimo na sojevrstan način značajni su ljudi u tri susjedne opštine. Radi se o načelnicima opština Rogatica Miloradu Jagodiću, Sokoca Milovnu-Cicku Bjelici i protojereju stavroforu Draganu Vukotiću, sveštenku iz Višegrda.

Dok je, već petu godinu zaredom, glavna preokupacija Jagodića i Bjelice, koji je inače Rogtičanin po rođenju i u rodnim Brankovićima ima porodičnu kuću, brinu o razvoju i što boljem mjestu „pod suncem“, a to će reći kod Vlade Republike Srpske, opština Rogatica i Sokolac, dotle prota Vukotić kao najzaslužniji što je na svjetlo dana, poslije više od 60 godina ćutanja, oživio Stari Brod i zločin koji je u njemu i susjednim Miloševićima, počinjen stravičan zločin nad preko 6000 Srba uglavnom staraca, žena i djece u proljeće 1942. od strane zloglasne Crne legije, regularne vojne jedinice Nezvisne države Hrvatske i domaćih pristaša u likovima ekstremista iz okolnih muslimanskih sela sa platoa Romanije, Borika i ostalih u opštinama Rogatica i Višegrad.

Ova trojka našla se ovih dana kod Spomen-kompleksa u Starom Brodu i, zna se, glavna tema razgovora bila je kako u ovo mjesto pijeteta privući što više posjetilaca, posebno mladih, i upoznati ih sa zbivanjima davne 1942. da se ne bi zaboravilo i ne daj Bože ponovilo.