Ilindanski sabor na Borikama – Najmlađi uljepšali slavlje

01.08.2021.

ROGATICA – Radi niza objektivnih razloga posebno ekonomske situacije pa dijelom i pandemije virusa korona, ovogodišnji „Ilindanski sabor“ na Borikama sveden je na dva dana – subotu 31. jula i sam dan Svetog Ilije, ali sa nimalo manjim brojem različitih tradicionalnih manifestacija.

Tim povodom juče, kao predilindanski dan, bio je u znaku mladih. Upriličene su tradicionalne „Igre bez granica“ čiji su glavni aktri bila djeca iz Dječijeg vrtića „Bambi“ iz Rogatice i njihovi učiotelji i vaspitači. Došlo je i nešto djece iz okolnih sela i „sijelo“ je, nakon što su sva djeca posjetila ovdašnjju crkvu Svetih apostola Petra i Pavla gdje im j prigonu besjedu održao paroh borički Dragan Jović, trajalo skoro cijelog dana.

Bilo je to u neku ruku zabavno-sportsko-rkrativna manifestacija u kojoj su se djeca igrala na toplom boričkom suncu i u hladovini stoljetnih borova koji u ove tople ljetne dane vazduh na Borikama izdašno nude miris smole i borovih iglica.

Kroz takmičenja kao što je kros, mokra spužva, navlačenje konopca sa ekipam mješovitog sastava – mališani i djevojčice, samo u dio disciplina u kojim se ogledalo skoro 100 najmlađih koje je, zanimljivo, i pored izuzetno toplog dana pratio veliki broj mama, tata i druge rodbine. Svi rekoše više nego i jedne ranije godine.

Bilo je bodrenja, aplauza, poljubaca za uspjeh i neuspjeh, dječijeg plača, ali i smjeha do suza.

Slavlje na Borikama nastaviće se sutra bogosluženjem u ovdašnjoj crkvi. Nastaviće se paljenjem svijeća zadušnica, polaganjem cvijeća i vijnaca opštine i Opštinske Boračke orgnizacije na spomen-obilježju za 81 poginula borca i 10 civilnih žrtava iz posljenjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata sa područja Mjesne zajednice Borike.

Ostali dio Ilindanskog sabora proteći će u znaku niza drugih raznovrsnih sadržaja. Tu je tradicionalni izbor, uz dodjelu prigodnih nagrada, najljepšeg slavskog kolača, koji je zatim prelomljen uz krsnu slavu Svetog Ilije.

Uživaće i ljubitelji drevnih sportskih takmičenja. Tu je obavzno bacanje kamena s ramena, pješačke i trke konja, potezanje konopca, ali i modernijih ko što je mali fudbal čija su predtakmičenja počela pije više dana.
Neće izostati ni tradicionalno narodno veselje koje se kod boričke crkve održava više od 120 godina, koliko traje i borički hram koji je osvećen na Malu Gospojinu, 21. Septembra, davne 1910.godine.