Još jedno sjećanje na žrtve NATO bombardovanja na Zlovrhu kod Žepe

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. avgusta 2021. 058.ba

„MIROTVORCI“ UBIJALI NEDUŽNE

ROGATICA – Na Zlovrhu najvećem vrhu Žepske planine na nadmorskoj visini od 1525 metara, oko 55 kilometara udaljenom od Rogatice, danas je, kod prigodnog spomen obilježja koje je podignuto i osvećeno na današnji dan 2009. godine, parastosom, paljenjem svijdeća zadušnica i polaganjem vijenaca i cvijeća u prisustvu članova porodica – majki, očeva, braće i sestara, prijatelja i poznanika još jednom je vraćeno sjećanje i odata pošta za 10 vojnika Vojske Republike Srpske iz sastava Rogatičke lake brigade koji su stradali pod gromadama betona velikog telekomunikacionog objekta bivše JNA „Zlovrh“ koga su avioni NATO snaga srušili u noći između 29 i 30. avgusta 1995. atakujući na Vojsku Republike Srpske bez obzira da li su njeni pripadici za nešto krivi ili ne.

Parastos za poginule braću Ljubomira (40) i Dragomira (38) Bakmaza, Velimira Ujića (24), Radenka Sorka (33), Milana Stanišića (27), Zorana Nerića (32), Miloša Jovičića (36), Andriju Obradoviću Kalabu (43) i mlađanim Zoranu Sorku (20) i Darku Motika (19), služio je protojerej-stavrofor Novica Ćebić, sveštenik iz Rogatice, a vijence su položili predstavnici Opštinske boračke organizacije iz Rogatice na čelu sa predsjednikom Mišom Sokolovićem, a u ime Opštinske uprave predsjednik i potpredsjednik SO-e Ninoslav Prelić i Đoko Razdoljac.

Tom prilikom predsjednik Opštinske boračke organizacije Mišo Sokolović rekao je da se poduzimju maksimalne mjere da se na dostojan način obilježe mjesta koja čuvaju sjećanja na poginule borce u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu. U toku su završne pripreme za izgradnju spomen-obilježja na kojim će biti upisna imena svih poginulih boraca iz Mjesne zajednice Kozići i centrlnog spomenika u Rogatici za cijelo područje opštine.

Među danas prisutnim na Zlovhu bio je i Zoran Gojković, jedan od četvorice tada preživjelih vojnika. On reče da se nerado sjeća, a nikad to neće zaboraviti, tog tragičnog događaja, ali su ga na to posjetili ostaci njegove vreće za spavanje koje vrijeme još nije uništilo iako je od tada prošlo punih 26 godina, na mjestu gdje je on, uz ozbiljne rane, preživio tu za 10 njegovih saboraca kobnu avgustovsku noć.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.