Opravka puta za Vražalice šansa za vraćanje raseljnih

Tekst i foto: Sreten Mitrović, Foto: Jovica Vasović - 07. avgusta 2021. 058.ba

KROZ SELA OPŠTINE ROGATICA

ROGATICA – Selo Vražlice je jedno od 116 seoskih naselja u opštini Rogatica na granici sa federalnim Goraždem i poslije Dejtona dobrim dijelom pripalo je Federaciji BiH, a od Rogatice kao centra opštine udaljene su oko 20 kilometra. U Republici Srpkoj ostali su zaoci Zarđe, Kamenjače i neka druga u kojim su živjele porodice Andani, Stanišići, Lučići, Pavlovići i drugi čije kuće su do temelja spaljene krajem maja 1992. kada su se i Vražaličani spašavajući žive glave od komšija muslimana iz susjednih sela, raselili na sve strane, a najviše ih se zadržalo u Rogatici.

Poslijeratni povratak u Vražalice bio je vrlo mali ili nikakav. Osnovni razlog je u tome što je preko 40 kuća u ovom selu spaljeno i imovina opljačkana i uništena. Prvi u ovo selo vraatio se iz Beograda Dragomir Andan, general policije u penziji. Vlastitim sredstvima obnovio je i dogradio staru porodičnu kuću, osposobio stari bunar za vodu, a vremenom je došla i struja obnavljanjem stare niskonaponsk mreže. Djelimično, uz podršku opštine i veliko razumjvnje Šumskog gazdinstva „Sjmeć“ poprvljeno je i 1200 metara pistupnog puta u selo.

General i njegovo vraćanje u selo, bilo je povod i za vrćanje drugih Vražaličana. Iako bez ikakvog krova nad glavom, a u želji da koliko-toliko uklone korov sa njihovih zaraslih imanja, vratio se i Mićo Lučić sa sinovima, Radiša Pavlović, Predrag Andan…

Pošto su Vražalice na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, za zaklon od zime, sunca, kiše i drugog nevremena, koristili su na brzinu urađene minijaturne vikend kućice-ladare, a Mićo Lučić je nekako došao i do jednog izrabljenog kontejnera.

Zahvaljujući programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i povratnika u BiH u toku su zavšni radovi na izgrdnji kuća Predragu Andanu i Sojki Lučić-Bajević koji od egzodusa u maju 1992. žive u Rogatici.

Svojim sredstvima za povratak ove godine započeli su izgradnju kuća i Radomir i Vojo Stanišić koji žive u Rogatici i Živko Andan, koji živi u Višegradu. S razlogom jer su se uvjerili da nema bolje jagnjetine od one koja dođe sa Vražalica. Slično je i sa krompirom koji je u ravni sa onim koji dolazi sa boričkog platoa, a ima i niz drugih lijepih razloga za to, rekoše oni.

U tome će im pomoći i opravka makadamskog puta koji preko Crnog vrha i Mesića otvara ovo selo prema Rogatici i ostalim svijetom. Opravku osam kilometara ovog puta uz podršku Opštine obavlja ŠG „Sjemeć“ koji se na ovaj način priprema i za skoro preuzimanje Parka prirode „Prača“ koji će se jednim dijelom graničiti i sa teritorijom sela Vražalice.

„Opravka puta prema našem selu je veoma značajno za povratak bivših njegovih stanovnika. Otuda veliko hvala i opštini i „Sjemeću“. Izgrdnjom pa makar i makadamskih puteva oni otvraju sela za ubrzan povratak i drugih, pa i ja uskoro neću biti sam u selu koje je nekad imalo i do 200 stanovnika, reče zadovoljan general Dragomir Andan koji veliki dio svog slobodnog vremena umjesto na vrućem beogradskom asfaltu, provodiu u rodnim Vražalicama, selu na tromeđi opština Rogatica i Prača-Pale i federalnog Goražda.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.