Podzemni turizam u Rogatici – Govještica najveća pećina u BiH

29.08.2021.

ROGATICA – Još davne 1972. godine u projekcijama dugoročnog razvoja turizma na području opštine Rogatica posebna pažnja posvećena je podzemnom turizmu računajući u prvom redu na do tada najviše poznatu i istraženu pećinu Banja Stijena, koja se još zove i Mračna pećina, ali i manje istražene Popovu pećinu, Golubovićku i pećinu Goješticu koje se sve sa otvorima nalaze na području opštine Rogatica.

Od tada pa do današnjikh dana nije se daleko otišlo od onog što se već znalo. A znalo se da je pećina Banja Stijena, koju mještani nazivaju još i Mračna pećina, zbog ljepote i bogatstva pećinskog nakita još prije Prvog velikog rata postala je prva turistička atrakcija koju su obilazili turisti među kojim je bilo i dama, jer se, navodno, još mogu pronaći ostaci i otisci štikli ženskih cipela u pećinskom blatu.

Hroničari su zabilježili i ljubitelji pozemnog turizma u Rogatici poput braće Zenka i Bore Brusin, Luke Glibo i drugi to maksimalno koriste i ističu, da je ozbiljnije prišlo „inventarisanju“ stanja u ovoj pećini tek 50-tih godina prošlog vijeka i utvrdilo da je bogata raznim oblicima pećinskog nakita i, što je jedinstven primjer, tu se može pronaći takozvano pećinsko mlijeko i to je bio razlog da se ova pećina nađe pod zaštitom države.

Mračna pećina je jedna od tri u kanjonu Prače uzvodno desetak kilometara od Mesića. Tu je Golubovićka i pećina Govještica koju je detaljno istražila i ispitala grupa speleologa iz Bolonje u Italkiji pojačna, uz ostale, i članovima speleološkog društva „DODO“ iz Sarajeva, 2010. i 2012. godine.

Ekspedicija koju je u više navrata i više dana vodio Mišel Castrovili korišćenjem najsavremeniju opremu, utvrdila je da je da je Govještica sa ogromnim amfiteatrom i svojih 9.870 metara dužine najveća u BiH i da postoji mnogo interesantnih razloga za dalja istraživanja u ovoj pećini u kojoj su pronađene naslage kostiju pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus) koji j izumro prije 20 hiljda godina.

Sve ovo, zbog ograničenih kadrovskih i prije svega finansijskih mogućnosi, opština Rogatica, na čijem području se nalazi ove i treća pećina Golubovićka nije još ni blizu iskoristila u turističke svrhe iako se nalaze u Turisičkom vodiču kroz ovu loklnu zajednicu.

Već nekoliko godina, reče za „Glas Srpske“ direktor Opštinske turikstičke organizaije Predrag Ujić postoji projekat za izgradnju visećeg mosta sa desne na lijevu obalu rijeke Prača kojim bi se uz malu doradu pješačke staze došlo do pred sam ulaz u pećinu Govještica.

Pošto se radilo o visećem mostu od čelične užadi i drveta početni predarčun bio je nepunih samo 12.000 maraka. Nije nigdje prošao i kad se sada, a jednog dana će to sigurno biti, bude realizovao biće to višestruko skuplje i građevinski zhtjevnije objekat.

Da će Mračna pećina i „amfiteatar“ pećine Govještica i druge ljepote poduzemnog svijeta u okolini Rogatice donijeti benefit turističkoj privredi i ne samo Rogatice, nada je u zaživljavanju parka prirode „Prača“ koji će imati površinu od preko 4.000 hektara, koga je proglasila Vlada Republike Srpske i u kojoj su osnovne vrijednosti upravo pećine Govještica sa 9.870 metara dužine i pećina Banja Stijena sa oko hiljadu metara dužine i neizmjernim bogatstvom raznovrsnog pećinskog nakita, polaže nadu prvi čovjek turizma u Rogatici Predrag Ujić.

Nadu da će sa parkom prirode doći bolji dani podzemnog turizma i na tom planu otvranja ostalih znamenitosti ovog kraja. Tu se prije svega računa na ostatke srednjovjekovnog grada Borač i nekropola stećaka na Varošištu i Lađevinama i prisustvo značajnog broja endemičnih i reliktnih vrsta biljaka, kao dijela bogatog kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa ove opštine.