Preobraženjske svečanosti u Rogatici – Parastos na Borikama i Sjeversku

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. avgusta 2021. 058.ba

ROGATICA – U nastavku višednevnih manifestacija posvećnih krsnoj slavi i Danu opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjm, danas na staroj Borici, u prisustvu predstavnika Opštinske uprave, privrednih, kulturnih, javnih i društveno-političkih struktura opštine i seljana okolnih sela obavljen parastos za više desetina, a neki podaci goore o 160, oficira i mladih podoficira Kraljeve vojske u otažini, koji su bili došli da učvršćuju ustanak u istočnoj Bosni, i na mučki način pobijeni u „prvom vatrenom okršaju zarobljeni a zatim pred vojnim, partizanskim, sudom osuđeni i na zvjerski način pobijeni od strane pripadnika tek formirane Druge proleterske brigade NOV i POJ nakon formiranja u Čajniču 2. marta 1942.

Pogrom se desio u jutro 6. marta, a strijeljanja tog i narednih nekoliko dana.

Poslije parastosa, koga su služili paroh borički Dragan Jović i protojerej-stavrofor iz Rogatice Zoran Jerinić, i polganja vijenca Opšinske uprave kod prigodnog spomen obilježja, koje će, kako reče načelnik opštine Milorad Jagodić, uskoro dobiti novi izgled i obim, jer je u toku izrada projekta za izgradnju novog primjerenijeg događaju koga će simbolizovati i na koga podsjećati.

Parastos i polaganje vijenca obavljeni su danas i na spomenik Kralju Petru Prvom Oslobodiocu u selu Sjeversko kao „vječna zadužbina svom ljubljenom oslobodiocu mile nam otadžbine“ kako, pored ostalog, piše na mermernom postamentu ovog spomenika koga je u to vrijeme imao samo Mrkonjić Grad, koji datira od 9- avgusta 1925. Srušen je bio od strane ustaša 11. Jula 1941, a obnovljen tek u sezoni 1990/1991.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.