Prikazan film o Milici Stojadinović Srpkinji

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. avgusta 2021. 058.ba

PREOBRAŽENJSKI DANI U ROGATICI

ROGATICA – Jedna od najavljenih kulturnih manifestacija u okviru višednevnih Preobraženjskih dana u Rogatici prošle srijede u večernjim časovima trebalo je da bude veče sa Ljiljanom Habjanović-Đurović.

Pošto je, zbog novog talasa virusa korona, Đurovićeva morala otkazati dolazak, orgnizatori su termin popunili veoma uspješno na taj način što su za okupljene ljubitelje lika i djela Habjanovićeve, uglavnom ženskog svijeta, prikazali 30-minutni dokumentarac iz trezora Radio televizije Srbije „Milica Stojadinović-Srpkinja“ koga su prisutni u galeriji Centra za kulturu i sport sa uživanjem pogledali i na kraju toplo pozdravili i film i ideju da se on prikaže uz Preobraženjske dane u Rogatici.

Postigli smo pun pogodak, a od naše Ljiljane očekujemo da nam dođe jednog dana i govori o svojim djelima koja su poslužila kao nagrada učesnicima javnog literarnog konkursa koga smo pod nazivom „U susret Preobraženju“ uz materijlnu podršku Opštinske uprave, zajednički proveli Udruženje žena „Snop“ iz Gučeva, Narodna biblioteka „Vojislav Lubarda“, Crkvena opština Rogatica i Srednjoškolski centar „27. januar“ na temu „Pravoslvna žena kroz istoriju“ o čemu je nadahnuto govorila idejni nosilac projekta predsjednica „Snopa“ Slađana Ujić.

U vremenu kada naše društvo, rekla je Ujićeva, prolazi kroz vrlo turbulentan period izazvan pandemijom virusa korona i raznim drugim izazovima savremenog doba, možda jepravi momenat da razmislimo u duhu samog imena naše slave Preobraženje, o potrebi preobražaja i nekih naših djela, razmišljanja, interesovanja i preispitamo kurs našeg kretanja oi da sebi postavimo kritično pitanje – da li sm možda i sam doprinio nekim lošim tendencijama i pojavama u našoj bližoj i široj okolini i društvu u cjelini?

Na konkurs je u ostvljnom roku prispjelo 10 radova. Mogućnost da konkurišu imali su svi građni, pa je tako najboljim, posebno formirana komisija na čelu sa starješinim crkve Svete Trojice u Rogatici protojerejom-stavroforom Predragom Masalom, predstavnika Opštine, Udruženja „Snop“, Srednjoškolskog centra i Narodne biblioteke, proglasila rad Dajane Pajić, šest godina nezaposlene profesorice srpskog jezika i književnosti. Ona je pisala i sinoć lično pročitala rad o kneginji Milici iz srednjeg vijeka i osvojila novčanu nagrau od 200 maraka, koju joj je uručila zamjenik načlnika opštine Jelena Karadžić. Drugonagrađeni rad, takođe o kneginji Milici, sa 100 maraka bio je, studenta, Tanje Krsmanović, a treći Marije Glogovac, koja je pisala o Milunki Savić i osvojila nagradu od 50 maraka.

Pored novčanih nagrada sva tri prvoplasirana rada na ovom konkursu nagrđeni su i kompletom djela Ljiljane Habijanić-Đurović, dok su ostali učesnici, koji nisu ušli u uži izbor za nagrade,dobili po jednu knjigu ove spisateljice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.