Rogatica u susret krsnoj slavi i Danu opštine Preobraženju Gospodnjem – Sedam dana slavlja

09.08.2021.

ROGATICA – Najznačajniji datum i najvažniji događaj u opštini Rogatica svake godine je 19. avgust kao krsna slava ovdašnjg hrama Svete Trojice i Dan opštine Preobraženje Gospodnje. Tim povodom u Rogatici se tradicionalno organizuju brojne višednevne različite manifestaije.

Tako će biti i ove godine. Trajaće punih 7 dana. Počinju 13, a završavaju kasno u noći na sam dan Probrženja, 19. avgusta. U tim danima smjenjivaće se vjerske, privredne, kulturne, sportske i druge manifestacije.

Već 13. avgusta biće otvorena izložba fotografija koje su pristigle na tradicionalni konkurs za izbor najljepše fotografije iz života i rada na području opštine. Istog dana u galeriji Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ biće otvorena i izložba slika povodom 101 godišnjice od rođenja akademika Rogatičana Radenka Miševića.

Uz slavlje svoje dane imaće i ljubitelji knjiga i lijepe pisane riječi. Tu je promocija knjige „Rođeni da vječno žive“. Radi se o Spomenici sarajevsko-romanijskim dobrovoljcima u Prvom velikom ratu, kojih je sa područja tadašnjeg sreza rogatičkog bilo na hiljade.

Tu je i veče sa Ljiljanom Habjanović-Đuroviću u okviru koga će biti prolašeni najbolji literarni radovi na temu „Pravoslavne žene kroz istoriju“.

Pijetet prema poginulim u dva svjetska i posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu iskazaće se u više navrata. Kod Spomen kosturnice na Grudi, koja čuva uspomene na srpsko-crnogorske vojnike koji su poginuli 1914. na području sreza Rogatica u borbama sa austro-ugrskom soldtetskom koja je nadirala prema Drini i Srbiji, biće održan parastos i polaganje vijenaca.

Prastos i polagnje vijenca biće obvljeni i na spomeniku kralju Petru prvom oslobodiocu na Sjevewrsku, koji je najviše u čast solunskih dobrovoljca ovog kraja izgrađen i osvećen davne 1925. godine, i kod Spomen obilježja mučki napadnutim i poginulim oficirima i podoficirima Kraljeve vojske u otadžbini na Borikama marta 1942. od strane tek formirane Druge proleterske brigade prtizana.

Neće biti zaboravljeni ni poginuli u posljednjem Odbrambno-otadžinskom ratu. Parastos i polaganje vijenaca pred Spomen sobom u centru grada, koja čuva uspomne na 284 poginula borca, obaviće se u srijedu, dan prije samog Dana opštine.

Bogosluženja, redovna i „vanredna“, biće održavana svkodnevno, posebno na sam dan Probrženja Gospodnjeg, kada će se obaviti lomljenje slvskog kolača, slavski ručak i tradicionalni narodni vašar, koji će, sudeći po tradiciji, trajati do kasno u noć.

Danu opštine biće posvećena i svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj će govoriti načelnik opšine Miilord Jagodić.