Akcija čišćenja obala Drine i Rzava, te izletišta Bikavac

08.09.2021.

VIŠEGRAD – U Višegradu je juče pokrenuta ekološka akcija „Od izvora do mora“, u kojoj učesnici čiste obale Drine i Rzava, te izletište Bikavac.

Cilj ovog projekta, koji je podržala opština Višegrad, a pokrenula kompanija „Koka-Kola“ jeste da podstiče i promoviše edukaciju i jača svijest građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

Jedan od institucionalnih partnera u projektu je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Resorni ministar Staša Košarac zahvalio je „Koka-Koli“ što pokazuje društvenu odgovornost i što, u saradnji sa lokalnom strukturom u Višegradu, entitetskim institucijama i resornim ministarstvom, želi intenzivno da radi na očuvanju životne sredine.

On je istakao značaj očuvanja životne sredine i prirodnih ljepota u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te pozvao i druge kompanije da se priključe ovakvoj aktivnosti.

„U svakoj sredini moramo ostaviti jednu vrstu ekološkog pečata s ciljem da smo primarno orijentisani na očuvanje životne sredine jer bez čiste prirode ne možemo obezbijediti adekvatno zdravlje svakog čovjeka. Ovo je projekat koji nam govori kako zajednički možemo dati značajan doprinos promjeni svijesti svakog čovjeka u ovoj zemlji“, rekao je Košarac novinarima u Višegradu.

On smatra da entitetske vlasti i resorna ministarstva ulažu dodatne napore da se obezbijedi što više sredstava za sprovođenje projekata i da su u tome uspješni jer su to pitanje stavili kao prioritetno, motivisani time da su potpisnici Sofijske deklaracije, te da je „zelena agenda“ važna.

„U Višegradu, koji ima dvije rijeke, potreban je dodatni napor kako bi se riješilo pitanje plutajućeg otpada. O tome sam po preporuci srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika razgovarao sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem i predstavnicima Vlade Srbije i dogovoreno je da se to pitanje u narednom periodu riješi uz pomoć međunarodnih organizacija“, rekao je Košarac.

Rukovodilac Službe za prodaju u „Koka-Koli“ Dušan Mitrev rekao je da su ponosni što su pokrenuli projekat „Od izvora do mora“.

„U Višegrad smo došli da pozitivno utičemo na zaštitu životne sredine. Plan je da imamo akcije u sedam gradova BiH i da nam ovo postane tradicija“, istakao je Mitrev.

Dejan Furtula iz višegradskog „Eko-centra“ rekao je da mu je drago što je ovo udruženje prepoznato kao adekvatan partner i što je Višegrad izabran kao polazna tačka projekta.

„Znamo sa kakvim ekološkim problemima se naša opština suočava. Imali smo veliki priliv plutajućeg otpada na početku godine. `Koka-Kola` je dala veliku snagu i drago nam je da je akcija okupila veliki broj ljudi“, naglasio je Furtula.