Počela izgradnja vodovoda Plješevica – Donji Seljani

05.09.2021.

ROGATICA – Ovih dana u Rogatici je počela relizacija jednog od najvećih poslijeratnih infrastrukturnih projekata vezanih za selo. Riječ jeo prvoj od dvije faze vodosdadbijevanja naselja Plješevica, Ćemanovići i Donji Seljani, čijim završetkom vodu sa mreže gradskog vodovoda Ziličina – Rogatica treba da dobije 200 potrošača, od čega 197 na kućne priključke i tri pravna lics uz investiciju od skoro milion maraka.

Prva faza realizacije ovog projekta, reče načelnik Odjeljenja za unapređenje lokalnog razvoja, privredu i društvene djelatnosti u Opštinskoj upravi Desimir Despotović, čiji je osnovni cilj rješavanje problema vodosnadbijevanja potrošača iz dvije mjesne zajednice – Plješevica i Seljani, i napuštanje dosadašnjeg načina snadbijevnja vodom putem individualnih kaptaža lokalnih izvora, ponegdje i malih barica, ili u boljem slučaju starih dobrih bunara, počela je 20. ovog mjeseca, a izvođač radova se obavezao da će je okončati u roku od 90 dana. U tom periodu treba da se izvrši iskop kanala i polože cijevi od određenog mjesta za priključivnje na glavni vodovod za grad do pumpne stanice Vaganj u kojoj će biti rezervoar kapaciteta 14 kubnih metara vode koja će dalje ići potisnom mrežom do rezervoara Plješevica 1. i dalje do rezervoara Plješevica 2. Kapacitet oba rezervoara je 36 kubnih metara vode.

Ova faza radova u kojoj je i iskop ukupno 1800 metara kanala za polaganje vodovodnih cijevi uz izgradnju pumpne stanice Vaganj i dva rezervoara u Plješevcici u vrijednosti od 360.000 maraka koji se finansiraju iz sredstava Evropke unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje opština Kolašin u Crnoj Gori i Rogatica u Republici Srpskoj i BiH.

Paralelno sa prvom fazom, pri kraju su administrativne i tehničke pripreme za početak radova i na drugoj, završnoj, fazi izgradnji ovog velikog infrastrukturnog objekta koji podrazumijeva nastavak izgradnje vodovodne mreže do rezervoara u Ćemanovićim i distributivne mreže sa priključcima za potrošače od Plješevice do zadnjeg u Donjim Seljanima ukupne dužine od 4,8 kilometara i investiciju od 591.000 maraka sa kojim se opština zadužila kod Evropske investicione banke.

Tender za izgranju ove faze je okončan i izvođač rdova se obavezao da ih obavi u roku od 120 dana, a to će reći da bi potrošači koji čekaju vodu mogli je dobiti do kraja ove godine što će biti veliki događaj i razlog za slavlje, jer se na to čekalo od 2014. kada je Zavod za vodoprivredu BiH uradio projekat.