Zabrinuti poljoprivrednici u Rogatici – Krompir podbacio i do 70 posto, kvalitet iznad očekivanja

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 17. септембра 2021. 058.ba

ROGATICA – Ljeto koje je na izmaku, zbog dugotgrajne suše i dnevnih temperatura koje su dostizale i do 40 stepeni Celzijusa, umanjili su rod mnogih poljoprivrednih kultura koje su uzgajane na otvorenom i bez mogućnosti navodnjavanja. Tako je i sa čuvenim boričkim krompirom u opštini Rogatica.

Prva krompirišta u koja su berači ušli ovih dana pokazuju katastrofalno slab rod krompira kao doniminantne sjetvene ali i prehrambene i ekonomske kulture skoro svakog domaćinstva u ovoj opštini na obroncima Romanije i Devetaka.

„Toliko je slab rod da se ne može porediti ni sa jednom od posljednjih dvadesetak godina. Tako je, primjera radi, prošle godine kilogram elitnog sjemena agrie ili kenebeka davao po 25 i više kilograma merkntilnog, ili ti krompira za jelo, a ove godine nema ni pet punih, a to će reći da je krompir podbacio i do 70 posto“, reče poznati uzgaivač krompira, vlasnik DOO „Agromonta“ i predsjednim Udruženja proizvođača krompira „Solanum produkt“, inženjer Novak Motika.

Zbog toga će, naglašava on, mnogi zimu dočekati sa vrlo malim zalihama i polupraznih trapova, a oni koji budu morali prikupiti koji kilogram, moraće dobro isprazniti novčanik.

Da ipak, kad je u pitanju ovogodišnji borički krompir nije sve crno, svi koji su ga već počeli vaditi tvrde da je kvalitet onoga što je rodilo izuzeno dobar i bez tragova ikakvih biljnih ili drugih parazitnih i neparazitnih bolesti. Nema čak ni uobičajenih crnih tačkica po sebi i drugih vidljivih oštećenja krtole.

Jednom domaćinu na Borikama među već izvađenim krompirima našla se jedinka krtole u vidu srca. Čemu ona sluti on ne zna, ali će ovaj krompir najzadniji doći na našu trpezu, reče on.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.