Crkva na Crkvinama dobija struju

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 09. oktobra 2021. 058.ba

ZAHVALJUJUĆI PODRŠCI OPŠTINKE UPRAVE U ROGATICI

ROGATICA – Crkva Svetog Jovana Krstitelja na Crkvinama, lokalitetu podno Vidove Gore u srcu planine Devatak, u boričkoj parohiji, 25 kilometara daleko od Rogatice, ovih dana dobiće struju.

Rezultat je to želje pravoslavnih vjernika sa tromeđe opšina Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak, koji se od pamtivijeka okupljaju na crkvenim saborima na prostoru za koje legenda kaže da je porta crkve iz 13. vijeka koja je bila zaužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića i njegove supruge Jelene Anžujske.

Crkvu i kraljev vidikovac srušili su Turci dolskom u ove krajeve. Iako je crkva srušena, ostalo je sjećanje koje nikad nije izblijedilo. Prenosilo se sa koljen na koljeno i generacije na generaciju. Na crkvištu, po kome je i cijeli ovaj lokalitet najvjerovatnije dobio ime Crkvine, dolazio je narod ljetnog Ivanjdana (7.jula) i jesenjeg Jovanjdana (11.septembra) sve do današnjih dana. Sastajao se, molio Bogu i čuvao traiciju.

Upravo to je bio povod da se, pored ostataka temelja nekadašnje crkve, uz blagoslov njegovog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog blaženopočivšog Nikolaja i punu podršku i razumjevanje vjernika, tadanji paroh borički Dragiša Simić odluči da se gradi crkva na Crkvinama. Izgradnja je trajala 7 godina, odnosno od 7. jula 2008, kada su osvećeni temelji, do 26. septembra 2015. iI osvećenja cijlog objekta, koje je obavio tadašnji episkop Zahumsko-hercegovački Grigorije.

Projekat je uradio mladi arhitekta iz Rogatice sada pokojni Zoran Čarkić. Bio je vrlo izazovan i u mnogome drugačiji od uobičajenih za crkve u ovim krajevima. Po uzoru na neke u Rusiji, nudio je građevinu u čijoj osnovi je bio krst i dvije ose simetrije istok – zapad i sjever – jug koje se pod uglom od 90 stepeni presjecaju u centru naosa, odnosno prostoru za okupljanje vjernika veličine 100 kvadratnih metara i zvonikom visine 17 metara koliko sežu stabla omorika ili jela i drugo rastinje obližnjih šuma Devetaka.

Da poslije 6 godina „življenja“ u mraku crkva na Crkvinama dobije struju, najviše zasluga pripada Opšinskoj upravi u Rogatici na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem- Iz skromnog budžeta, od nešto više od 6 miliona maraka, za ove namjene izdvijeno je 30.000 maraka. Pošlo se rekao je načelnik Jagodić sa 50 kilovoltne niskonaponske trafostanice „Prodola“ koja sa strujom snadbijeva selo Beheći i druga u Mjesnoj zajednici Berkovići. Dužina viskonponskog voda je 2,3 kilometra, koji je građrvinski, zbog kamena i žila stogodišnjih crnogoručne šume Devetaka, išao kroz vrlo težsk teren, morao ići podzemno.

U veoma kratkom vremenu uradili su ga i kabal položili radnici „Energomatike“ iz Foče.

Preostalo je da se obave još stručno-tehnički dio radova. Radi se o izradi odgovarajućeg stabilnog ormra i priključenje struje u objekat. Ovaj dio poslova, kao svoj prilog hramu, obaviće radnici „Elektrodistribucije“ Pale iz Radne jedinice u Rogatici.

Mi smo za to spremni. Očekujemo inicijativu Crkvenog odbora Borike i paroha Dragana Jovića, reče Radomir Jovičić, upravnik elektrodistribucije u Rogatici.

Pisati ili govoriti o Crkvinama i znamanitost na ovom lokalitetu na domak sela Rađevići, Babljak i Beheći, uz struju koja će uskoro osvijetliti ovo „zalutalo“ mjesto u šumama Devetaka, nameće se i pitanje dovođenja asfalta nepuna tri kilometra puta koji sa Klančića kod sela Babljak vodi do crkve i spomen-česme Lučka voda, koja je svojevrstan i jedini spomenik u ovom kraju na stardanja Srba u zloglasnom Dobojskom logoru iza koga je stajala omražena okupatorska Austrougarska tokom Prvog velikog rata 1914-1918.

Na potezu je Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“, opštinske uprave u Rogatici, Han-Pijesku i Sokocu, mišljenje je vjernika koji se svake godine okupljaju kod i u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, a njih je iz godine u godinu sve više i ne samo uz ljetni Ivanjdan i jesenji Jovanjdan na kojim se narod ovog kraja moli Bogu za zdravlje i napredak.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.