Mitropolit odlikovao načelnicu Petković

18.10.2021.

NOVO GORAŽDE – Opština Novo Goražde, iz dana u dan, polako biva prepoznata od strane najvažnijih srpskih društvenih institucija kao relevantan faktor koji doprinosi osnaženju kulturno–istorijskog identiteta našeg naroda u cjelini. Prije samo par godina djelovalo je nezamislivo da jedan predstavnik opštine Novo Goražde dobije priznanje ovolike važnosti od strane Srpske Pravoslavne Crkve. Od opštine koja je, zbog lošeg vođenja i velikih finansijskih problema, u javnosti bila na glasu kao opština koja zaslužuje da se ugasi i ne postoji, Novo Goražde danas uživa, slobodno se može reći, veliki ugled u društveno-političkom životu Republike Srpske i regiona.

U Sarajevu je, prilikom juče održane svečanosti, povodom jubileja 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe Mitropolita Hrizostoma, a kojoj je prisustvovao i Patrijarh Srpski, gospodin Porfirije, načelnica opštine Novo Goražde od strane Miropolije dabro–bosanske odlikovana srebrnim ordenom Sveštenomučenika Petra Mitropolita sarajevskog i dabro-bosanskog.

Ovo je priznanje svim našim građanima, svim onim pojedincima koji su u proteklom periodu svojim djelovanjem doprinijeli da se čuvena Goraždanska štamparija vine na pijedestal koji joj objektivno i pripada, koji su pomogli u namjeri da cijeli Balkan sazna da je Novo Goražde kolijevka srpske pismenosti, kulture i duhovnosti i tako spozna važnost Goražda koje je ono imalo u srednjem vijeku. Za jednu malu sredinu i jedinicu lokalne samouprave koja ima status takozvane izrazito nerazvijene opštine, ovo priznanje još više dobija na značaju, a naročito ako se uzme u obzir kroz šta je sve ta opština prošla samo godinu–dvije prije obilježavanja jubileja 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije. Drago mi je da je Srpska Pravoslavna Crkva prepoznala naše napore, te nas na neki način nagradila za sve učinjeno, izjavila je načelnica Mila Petković.

Orden Sveštenomučenika Petra, Arhiepiskopa sarajevskog i Mitropolita dabro–bosanskog je najznačajnije odlikovanje koje dodjeljuje Mitropolija, a zaslužuju ga istaknuti pojedinci koji su svojim radom i primjerom doprinijeli razvoju i osnaženju Srpske Pravoslavne crkve i srpskog naroda u cjelini.

Orden nosi ime Mitropolita Petra (Zimonjića) koji je tokom Drugog svjetskog rata stradao od strane pripadnika nacističke NDH u čijem je sastavu bila i današnja Bosna i Hercegovina.