Pogoršana epidemiološka situacija, smanjiti okupljanja, poštovati mjere

14.10.2021.

VIŠEGRAD – Epidemiološka situacija u Višegradu je pogoršana, pa je opštinski Štabu za vanredne situacije donio zaključak da ustanove i preduzeća sprovode mjere koje se odnose na mjerenje tjelesne temperature, dezinfekciju i nošenje maski u prostorijama, te ukazao na potrebu da se smanje okupljanja.

Direktor Doma zdravlja Snežana Đurović rekla je da predstoje slavlja i da je neophodno da se sprovode sve propisane epidemiološke mjere, baš kao i na sahranama, posebno kod osoba umrlih od korone.

„Taj čin treba obaviti samo u krugu najuže porodice, jer je to jedini način da spriječimo dalje širenje zaraze“, istakla je Đurovićeva.

Uz poštovanje propisanih mjera, Đurovićeva je uputila apel stanovništvu da se vakciniše, jer je prevencija najvažnija, naglasivši da je smrtnost zabilježena kod nevakcinisanih, kao i da obolijevaju mladi.

„Uskoro će početi i aplikacija treće doze, ali smatram da ni prvu dozu nije primio adekvatan broj ljudi. Treba da znaju, ako vakcinisani i obole, imaju znatno blažu kliničku sliku“, rekla je Đurovićeva i napomenula da se u višegradskom Domu zdravlja skoro svakodnevno sprovodi proces imunizacije.

Sanitarni inspektor opštine Višegrad Slađana Miovčić apelovala je da roditelji sugerišu đacima da u učionicama nose maske, te naglasila da će inspekcijske kontrole biti pojačane.

„Kada je riječ o mjerama izolacije, onog trenutka kada je osoba upućena na testiranje sa sumnjom na prisustvo virusa korona, smatra se da je ona u izolaciji i mjere koje se propišu u Domu zdravlja moraju se poštovati, a po dobijanju pozitivnog testa testirani i članovi njegove porodice su odgovorni za eventualno kršenje izolacije“, precizirala je Miovčićeva.

Ona je dodala da će biti pooštrene kazne za kršenje izolacije, pa je pozvala stanovnike da savjesno pristupe ovom problemu i poštuju propise.