Srednjoškolac Radoš Mališić na neobičan način čuva tradiciju i kulturno naslijeđe

19.10.2021.

SREDNJI VIJEK NA ZIDOVIMA ŠKOLE

ROGATICA – Priče starih ljudi po seoskim okupljanjima uz kafu i čašicu „meke“, koja obra i šalje na spavanje tek kad se popije litar i više, o prošlosti moga sela, Starogorskog kraja koji seže od Drine i Starog Broda do Babić bora u opštini Sokolac, pa i šire, koje sam slušao još dok sam bio dječak, bile su povod da zavolim istoriju i posebno epske junake i mitove. Ljubav o prošlosti proširio sam u osnovnoj školi kroz nastavni predmet istorija koga je na meni pristupačan način predavao učitelj Miroslav Rebić u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, kazuje Radoš Mališić, trenutno učenik trećeg razreda gimnazije u Srednjoškolskom centru “27. janaur“ u Rogatici.

Posebno sam pomno pratio lekcije o srednjevjekovnoj Srbiji i Bosni i zemljama vlastele Pavlović i drugih srpskih vladra od Nemanjića do Karađorđevića. Išao sam i dalje od onoga što su nudili školski udžbnici pa sam tražio i drugu literaturu u školskim i gradskoj biblioteci, a posebno na internetu, dodaje Radoš.

Mnogo toga „urezao“ sam u pamćenje i sada kada sam postao srednjoškolac uz pomoć „mentora“, moje profesorice, akademskog slikara Danijele Novaković i uprave Srednjoškolskog centra, koja me materijalno i na svaki drugi način pomagala, pokušao sam da to znanje, i u neku ruku hobi o istoriji svoga naroda, kroz moje skromno likovno izražavanje, kistom i postojanim masnim bojama, likovnim izrazom grafika na dijelu zida hodnika škole, stavim jedinstven prilog čuvanju i njegovanju srpske kulurno-istorijske baštine.

Sve to, u vrijeme pandemije virusa korona i vrlo otežanim uslovima, uokvirio sam bordurama, arkadama, granama vinove loze, narodnim kolom i drugim ukrasnim motivima najviše sa srednjovjekovnih stećaka i prenio sam početnu stranicu povelje Kulina bana iz 1189. godine, i „zakitio“ stilizovanim motivom sunca, ukrasom „konjanik“ sa jednog od stećaka iz nekropola Varošišta ilustrovao sam povelju bana Matije Ninoslava iz 1240, a povelju kralja Tvrtka prvog iz 1378 „ovjerio“ njegovim pečatom, dok povelju kralja Stefana Dabiše iz 1392. prati motiv grba poznate srednjovjekovne porodice Pavlović koja je stolovala u gradu Borač, nedaleko od današnje Rogatice.

Cilj mi je, vodeći se onom ko zaboravi i ne čuva svoju prošlost neće imati ni budućnost, da skrenem pažnju na činjenicu da je ugroženo naše bogato kulturno-istorijsko naslijeđe raznim neistinama i falsifikatima.

A evo šta o stvaralaštvu Radoša Mališića kaže akademski slikar iz Rogatice Danijela Novaković, koja mu je u nekim djeloima obrazovanja bila i profesor likovnog vaspitanja:

„Ono što je ovdje bitno je činjenica da je Radoš uspio da preko ovog mini projekta riješi dilemu kako da po njemu na najjednostavniji i najbolji način zaštiti i očuva srpsku kulturno-istpriojsku baštinu koja mu je, očito, ne samo opsesija nego i velika ljubav. U tome je, po mom mišljenju, u potpunosti uspio i zaradio visoku ocjnu. Njegov primjer, koji ćemo prolazeći pored zgrade Srednjoškolskog centra, moći gledati kroz otvorene zavjese i prozore neposredno sa ulice, bilo bi dobro da na ovakav ili neki drugi način slijede i mnogi drugi, stariji i posebno mlađi, koji hodaju sa mobilnim telefonima u rukama a malo znanja o svojoj i prošlosti naroda kome pripadaju“.

POHVALA I NAGRADA

Radošev rad naišao je na opšte odobravanje i divljenje menadžmenta i zaposlenih, ali i njegovih školskih drugova, u Srednjoškolskom centru. Bio je to povod da ga direktorka Centra Žaklina Lelek javno pohvali i skromno nagradi u očekivanju nastavka njegovog rada ne samo u hodniku nego i ostalim prostorijama.