Sutra „Dani krompira“ u Istočnom Sarajevu

29.10.2021.

Uz kampanju vađenja krompira u Rogatici

ROGATICA – Dvije posljednje sedmicai i lijepi dani Miholjskog ljeta bili su udarni na vađnju krompira kao najznačajnije sjetvene kulture u opštini Rogatica. Angažovani su svi raspoloživi ljudski kapaciteti i mehanizacija i najveći dio krompirišta na preko 260 hektara zemljišta, posebno na boričkom platou gdje nije bilo domaćinstva da da nije sadio krompir, je već obrađen.

Rod je ispod očekivanja posebno upoređujući sa prošlom i nekim ranijim godinama. Ali ono što je došlo do ruke, izuzetno je dobrog kvaliteta i otuda je opšta jagma za eventualnim viškovima, reče Vlajko Marković iz Kovanja, jedan od uspješnijih poljoprivrednih proizvođača na području opštine.

„Ja, dodaje on, višak krompira za jelo vozim u Sarajevo. I pored slabijeg roda, cijene još nisu bog zna kakve – jedva jedna marka po kilogramu. Dosta, ako znamo da je u proljeće ove godine veliki dio krompira pojela stoka ili, što je još lošije, završilo na smetljištu i u vrtačama“.

Pošto krompir i dalje ostaje broj jedan sjetvena kultura u Rogatici u toku su aktivnosti da on dobije pravo mjesto kod potrošača u regiji i šire.

U saradnji sa Poslovnom jedinicom Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu u Vladi Republike Srpske u Sokocu, u toku je aktivnost za brendiranje porijekla i kvaliteta rogatičkog krompira.

Na tome se nije stalo i, opet uz podršku Resora i Poljoprivrednog klastera Sarajevsko-romanijske regije (SRP), dogovoreno je da se uz kampanju vađenja krompira upriliči manifestacija „Dani rogatičkog krompira“ u Istočnom Sarajevu. Ova prvi put organizovana manigestacija van Borika i Rogatice održaće se sutra, 30. ovog mjeseca na Trgu Republike Srbije u Istočnom Sarajevu pod pokroviteljstvom opština Rogatica i Istočno Novo Sarajevo, a cilj je da se i na ovakav način izvrši promocija i prezentacija proizvoda sjemenskog i merkantilnog krompira sa polja boričkog platoa, Sjemeća i ostalih područja rogatičke opštine.

Biće to jedinstvena šansa da proizvođači, među kojima su i veliki kao što su „Agros“, „Agromont“, „Agroplod“ i Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Solanum produkt“ i jedan dio poljoprivrednih gazdinstava širom opštine, pred velikim tržištem koje nude „staro“ i „novo“ Sarajevo, pokažu šta imaju kada je u pitanju krompir, a potrošači odmah ili sa odgodom na bolja vremena dođu do najboljih sorti krompira za jelo i sjetvu i u dovoljnim količinama, rečeno je ovih dana na pripremnom sastanku kod načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića.

Pripreme za „smotru“ u Istočnom Sarajevu već su privredene kraju. Svakodnevno, nakon vađenja krompira od parcele do parcele, vršene su dopune onog sa čim se planiralo izaći pred stere i nove kupce bilo da se radi o sjemenskom ili merkantilnom, odnosno krompirom za jelo. I pored, zbog dugotrajne ovogodišnje ljetne suše, imaće se šta pokazati, kazuje Desimir Despotović, načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti, koji u ime Opštinske uprave brine da ova manifestacija protekne na opšti interes većine proizvođača i opštine kao cjeline.