Učenici očistili grobove Andrićevih junaka

SRNA - Jovana Borovčanin - 07. oktobra 2021. 058.ba

VIŠEGRAD – Učenici Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“, u saradnji sa svojim profesorima, očistili su Jevrejsko groblje na Okolištima i u Crnči, gdje su sahranjeni neki od Andrićevih junaka.

Učenici su uredili grob najpoznatije Andrićeve književne junakinje Lotike i njene porodice, a na groblju u Crnči očišćena su i grobna mjesta Andrićevih srodnika, Ane i Ivana Matkovščika.

Direktor Srednjoškolskog centra Divna Vasić rekla je da je cilj ove tradicionalne akcije da nauče mlađe generacije da je neophodno brinuti o nasljeđu i da se ne smije dozvoliti da nemar, neznanje i vrijeme unište tako važna obilježja.

„Ovo je godina jubileja, jer se navršava 60 godina od dodjele Nobelove nagrade i 50 godina od dobijanja Povelje počasnog građanina Višegrada Ivi Andriću. Povelja počasnog građanina mu je dodijeljena povodom 10 godina od dobijanja Nobelove nagrade i 400 godina od izgradnje ćuprije na Drini“, navela je Vasićeva.

Ona je podsjetila da je Lotika, junakinja romana „Na Drini ćuprija“, bila poljska Jevrejka koja je 58 godina živjela u Višegradu.

„Lotika je jedan od najupečatljivijih ženskih likova u našoj književnosti, lik prve poslovne žene koja je unijela evropski duh u višegradsku varoš i uspješno vodila prvi hotel u Višegradu“, rekla je Vasićeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.