Košarac i Đurević o unapređenju poljoprivrede

05.11.2021.

VIŠEGRAD – Višegrad jedna je od opština u Republici Srpskoj u kojoj će se sprovoditi projekat Organizacije UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ na unapređenju poljoprivrede i agroturizma, rečeno je nakon sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem i predstavnicima FAO.

Košarac je izjavio novinarima da je kod te organizacije potencirao da u ovim krajevima pomognu opštine Rudo, Foču, Novo Goražde, Rogaticu, Višegrad sa konkretnim projektima jer je veoma važno da na se temelju lokalnih saznanja uobliče adekvatni dokumenti i razvijaju adekvatni projekti.

On je rekao da je danas razgovarano o nadogradnji bazičnog dokumenta, strategije razvoja opštine Višegrad u kontekstu poljoprivrede, ruralnog razvoja i turizma.

„Cijenjeći da postoji potencijal u opštini Višegrad za razvoj turizma, da postoji tradicionalan pristup proizvodnji određenih kultura u oblasti poljoprivrede i agroturizam može biti jedna grana turizma koja će se u perspektivi jako razvijati u ovom kraju i u tom kontekstu opština Višegrad može biti primjer dobre prakse kako možemo artikulisati sva saznanja u toj oblasti“, istakao je Košarac.

On je dodao da je veoma značajno nastaviti raditi na politikama očuvanja zdrave prirode, te da je u tom kontekstu razgovarano sa ministrima vlada Srbije i Crne Gore kako bi se riješilo pitanje plutajućeg otpada rijekom Drinom.

„Hidroelektrana Višegrad je uložila dodatne napore i riješila određene probleme. Ostaje pitanje određenih divljih deponija u Srbiji i Crnoj Gori. Ovo pitanje treba da posmatramo u regionalnom kontekstu i da nađemo adekvatan način da to riješimo kako bismo i time dali podršku razvoju turizma“, napomenuo je Košarac.

On je istakao da opština Višegrad ima dobru saradnju sa institucijama Republike Srpske i da u tom kontekstu treba promovisati odluke Vlade koja je opštini Višegrad dodijelila 700.000 KM za implementaciju dva važna infrastrukturna projekta.

Kooridnator FAO Vlado Pijunović rekao je da ta organzacija pokreće strateški projekat u ovom regionu, gdje će pokušati da pozicionira poljoprivredu, ruralni razvoj i agroturizam kroz određene aktivnosti uvođenjem novih tehnologija u poljoprivredu.

Đurević je rekao da je Višegrad jedna od 12 opština iz Republike Srpske u kojoj će se u narednom periodu sprovoditi projekat FAO, a riječ je o unapređenju poljoprivrede i agroturizma.

On je istakao da će biti urađen strateški projekat po kojem će se sprovoditi ovaj projekat u opštini.

„Treba da odredimo osobu koja će sprovoditi dalje korake u ovoj tematici. Vjerujemo da ćemo izabrati i sprovesti projekat da bismo imali zadovoljne krajnje korisnike i da ćemo animirati poljoprivredne proizvođače da im kroz ovaj projekat i pomognemo“, dodao je Đurević.

Sastanku u opštini Višegrad prisustvovao je i direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić.

Košarac je nastavio radnu posjetu opštinama Rudo i Novo Goražde.