Mesići kod Rogatica – Sjećanje na poginule borce

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 07. novembra 2021. 058.ba

ROGATICA – Spomen-obilježja pored mosta na Prači u Mesićima čuva sjećanje na sedam poginulih boraca, najvećim dijelom izbjeglica sa područja Goražda, iz sastava Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske, koje su 7. novembra 1993. mučki iz zasjede na ovom mjestu pobili muslimanski ekstremisti iz Goražda iz sastava tzv. Armije BiH, nakon što du prešli Mramorje i šume Gnile i skoro 30 kilometara od Goražda.

Tom prilikom, nakon izvršenja borbenog zadatka obilazeći objekte HE „Slaviša Vajrer Čiča“ u Mesićima, na licu mjesta smrtno su stardali Marinko Stjepanović (48), Tomislav Pljevaljčić (33), Dragan Delić (33), Đorđe Mrakić (32), Radenko Ikonić (31) i najmlađi Goran Obradović (26). Milorad Petković (42) podlegao je povredama narednog dana, a masakr je teško ranjen preživio jedino Milan Mutlak (29) sa trećeg trakora, jer su predhodna dva ubiuce propustile da bezbjedno pređu most i odu sa poprišta.

U znak sjećanja na njih, Boračka organizacija opštine Rogatica, 7. novembra 2019. podigla je prigodno spomen-obilježje neposredno pored mosta na Prači na ulazu u Mesiće, kod koga je danas, 7. novembra, u prisustvu članova poginulih boraca, predstavnika opštine i boračkih organizacija iz Rogatice i Novog Goražda, održan parastos i molitva za upokojne. Služio ga je starješina crkve Svete Trojice u Rogatici, protojerej stavrofor Predrag Masal, a zatim su položeni vijnci Opštine i boračkih organizacija Rogatice i Novog Goražda, uzeto žito i za duše poginulih popijena po čaša pića.

Predsjednik Opštinske boračkje organizacije Rogtica Mišo Sokolović tim povodom rekao je da se vrše intenzivne pripreme za podizanje centralnog spomenika pred zgradom Opšinske uprave u Rogatici u znak sjećanja na svih 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-otadžinskom ratu sa područja opštine i drugih opština koji su poginuli boreći se u sastavu Rogatičke brigade VRS.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.