Očekivano u Rogatici – Podbacila proizvodnja krompira

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 24. novembra 2021. 058.ba

ROGATICA – Ono što su u Rogatici prognozirali poljoprivredni stručnjaci i veliki broj iskusnijih individualnih poljoprivrednika potvrđeno je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine. Proizvodnja sjemenskog i merkantilnog, odnosno krompira za jelo, kao najznačajnije poljoprivredne kulture u ukupnoj sjetvi na području opštine, ove u odnosu na prošlu godinu drastično je smanjena.

Ukupno gledano, lani je proizvedeno 7639 tona, a ove godine 4208. To je za 3431 tonu, ili 46 posto, manje nego lani, rekao je na sjednici Desimir Despotović, načelnih Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti, a parlament prihvatio.

Sjemenski krompir, kao i uvijek, sadili su registrovani proizvođači, pa je Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Solanum produkt“ sa 10 hektara dobio 140 tona ili u prosjeku 14 tona po hektaru. Lani je taj isti proizvođač sa 13 hektara ubrao 338 tona sa proizvodnjom od 26 tona po hektaru. „Agromont“ je sjemenski krompir lani sadio na 7 hektaru i imao proizvodnju od 196 tona, a ove godine, sa iste količine zemljišta, 140 tona ili 56 tona manje.

Nije bolje prošlo ni DOO „Agros“. Ove godine sa 28 hektara zemljišta dobilo je 700 tona ili 25 tona po hektaru, a lani sa 25 hektara dobio je 750 tona ili 30 tona po hektaru. „Agro-plod“ je, poučen negativnim iskustvom iz prošle godine, umjesto lanjskih 13, ove godine krompir sadio na 11 hektara. Lani je izvadio 325, a ove godine 233 tone.

Merkantilni krompir je posebna priča. Manje ga je proizvedeno čak 4055 tona. Posebno su loše prošla i „kalirala“ individualna poljoprivredna gazdinstva kod kojih je obrda bila nešto ekstenzivnija, pa su umjesto prošlogodišnjih 5550, proizveli 2975 tona, sa podbačajem od oko 47 posto.

Bez obzira na podbačaj roda, kvalitet krtole je odličan i na njemu nema nikakvih oštećenja od biljnih ili bolesti koje prouzrokuju insekti poput krompirove zlatice, listnih ušiju žičnjaka, sivaca i ostalih insekta kojim je list ili krtola krompira omiljena hrana.

Otuda i veliki interes kupaca za ovogodišnji rod krompira koji zasad ide kao alva. Traži se i ne pita mnogo za cijenu, koja je, na veliko, kako reče direktor „Agromonta“ Novak Motika, od 0,80 do marku, i ide u krajeve gdje do sada nije išao rogatički i borički krompir. Možda je tome doprinijela i akivnost oko njegovog brediranja i zaštite geografskog porijekla. Ta aktivnost je pri kraju i već od naredne godine rogatički krompir, obje kategorije, biće zaštićeniji na tržištu, a uz to će, očekuje se, biti i traženiji, jer dolazi iz područja koje je bogom dato za njegovu proizvodnju, kažu njegovi uzgaivači, a ovdje je to i pored sve skuplje sadnje svako domaćinstvo koje ima makar dunum zemlje za obradu.

Da nije podrške resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske u vidu podsticaja, veliki, robni, proizvođači ne bi mogli sijati količin koje siju. Jer, na kraju, bez podrške koja je i ove godine bila u vidu regresiranog dizel goriva u iznosu od 0,50 maraka po litru, bila bi „skuplja pita, nego tepsija“, odnosno skuplja proizvodnja nego zarada od plasmana, pričaju poljoprivrednici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.