Ovih dana u Rogatici – Utopljavanje zgrade Opštinske uprave

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 23. novembra 2021. 058.ba

ROGATICA – U Rogatici su u toku intenzivni radovi na realizaciji projekta „Sanacija fasade na zgradi opštine“ koji se finansira iz budžeta ove lokalne zajendice. Radi se o zgradi u kojoj su smještene sve službe opštinske uprave koja je građena za potrebe sreza rogatičkog koji je „pokrivao“ područje sadašnje opštine Rogatica i dijelove susjednog Sokoca, Han-Pijeska, Pala i Višegrada, početkom 50-tih godina prošlog vijeka.

Reorganizacijom državne uprave 1955. srez je ukinut i sadašnje područje opštine podijeljeno je na tri opštine – Rogatica, Borike i Žepa. Ove dvije posljednje ukinute su novom reorgabnizacijom 1958. i ostala je samo jedna – u Rogatici, ali bez dijelova susjednih opština. Kako tada, tako i danas. Zgrada bivšeg sreza postala je sjedište opštine koja je nekada brojala i preko 25.000 stanovnika.

Godine su prolazile. Mijenjali su se predsjednici i opštinski činovnici, ali zgradu osim povremenog krečenja niko nije „dirao“. Sve je ostajalo kao nekada kada je bila nova. Građevinci su je rijeko obilazili, iako oni koji se još sjećaju vremena njene izgradnje znaju da je kao i ostale jevne u gradu, građena kad nije bilo dovoljno ni eksera a da se ne govori o cementu i drugim sada modernim i neizostavnim materijalima. Kamen i drvo bili su i osnova i potka. Malo je poznato da gornji sprat zgrade „leži“ na hrastovim gredama. U tome se nije oskudjevalo i štedjelo i otuda njihovo višedecenijsko bezbjdedno trjanje koje ovih dana dobija nove dimenzije.

Radi se o tome, reče načelnik opštine MIlorad Jagodić, da je nakon prošlogodišnje zamjene vanjske i unutrašnje stolarije i sitnijih popravki, na red došlo poboljšanje energetske efikasnosti cijele zgrade sa preko 1860 kvadratnih metara korisnog prostora i zamjena horizontalnih i vertikalnih oluka i potkovice streha.

Na osnovu provedene tenderske procedure radovi su povjereni građevinarima doo „Primus“ iz Rogatice. Oni su se obavezali da će ih obaviti u roku od 90 dana uz investiciju od 162.000 maraka.

Radovi su u punom jeku i, kako u ime građevinara reče Milad Obrenović, već je urađeno preko 30 posto predviđenih radova. Zgrada se sa vanjske strane oblaže stiropolom od 10 centimetara. Paralelno se vrši i izmjena 180 metara horizontalnih i 160 metara vertikalnih oluka sa obnovom 176 kvadrata streha sa narebranim limom uz izmjenu svih prozorskih klupica.

U pogodbi je, dodao je Obrenović, i oblaganje stubova na ulazu i dijelu predulaznog prostora sa fundermaks pločicama. Sa tim izmjenama i uz bojenje fasade zgrada opštine, koje ide u sklopu utopljavanja, zgrada će dobiti sasvim novi izgled, a da se ne govori o uštedi energije za grijanje preko 1380 kvadratnih metara poslovnog i ostalog pratećeg prostora.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.