Uskoro spomen obilježje u Kozićima

15.11.2021.

Rogatičani spomen-obilježjima čuvaju sjećanja na poginule borce posljednjeg rata

ROGATICA – U planovima rada Opštinske Boračke organizacije u Rogatici iz godine u godinu prenosi se obaveza da se uz prigodna spomen-obilježja sačuvaju trajna sjećanja na 284 poginula borca ove opštine u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Do sada je, kazuje aktuelni predsjdnik Opštinske boračke organizacije Mišo Sokolović, izgrađena i u funkciju pijeteta stavljena spomen-soba koja u centru grada kao mini kapela služi za održavanje parastosa i na druge načine odavanje pošte poginulim. U porti crkve na Borikama izgrađeno je spomen-obilježje za 81 poginula boraca i 10 civila boričkog kraja, na Jaćenu je obilježje za dio poginulih boraca sa područja Mjesne zajednice Kozići, a tu je i spomen-obilježje kod mosta na Prači u Mesićima i na Zlovrhu, koje čuva sjećanje na 10 poginulih vojnika u bombardovanju NATO aviona krajem avgusta 1995, te pojedinačna u Krivim stranama pored puta Rogatica – Borike porodici Bjelaković, na Rajslazama koje čuva sjećanje na Draženka Mihailovića, prvu vojničku žrtvu na početku rata 1992.

Opštinska Boračka organizacija uz podršku Opštinske uprave u Rogatici ovih dana podiže spomen-obilježje poginulom na cijelom području Mjesnog odbora boračke organizacije Kozići. Nalazi se na lokaliteetu Kosovo i raskršću puteva koji vode za Koziće i dalje kroz područje zvano Podrogatica, i za sela Pijevčići i Duljavac prema Brčigovu.

Prvim radovima na šest dobrovoljnih radnih akcija boraca, članova porodica poginulih i ostalih građana ovog područja, urađeno je uređenje trena za buduće spomen-obilježje i pristupna gazeća staza dužine 5 i širine jedan metar. Urađeno je i postolje na kome će biti veliki krst uz dvije mermerne ploče na kojim će biti upisana imena i prezimena sa godinom rođenja i pogibije svakog borca, među kojim je i Aleksandar-Aco Obradović, najmlađi poginuli borac Rogatičke brigade Vojske Republičke brigade, i pet civilnih žrtva rata.

Krst i ploče, uz investiciju od 4000 mraka, su poručeni i ako sve bude išlo po planu osvećenje i otkrivanje ovog spomen-obilježja obaviće se najdalje do prvih proljećnih dana iduće godine, jer treba da se uradi i željezna ograda oko spomenika, kazuje Sokolović i dodaje:

I dok Kozićani privode kraju radove na „svom“ spomen-obilježju, u toku su pripreme za slična na području mjesnih odbora Boračke orgnizacije Plješevica, Stjenice i Lađevine. Problem su pare. Ono što dobijamo iz budžeta opštine tek je dovoljno da se uz veliku štednju i racionalizaciju pokriju osnovni troškovi, a o investicijama da se ne govori.

GRADIĆE SE I CENTRALNI SPOMENIK

U planu „na višem nivou“ je da se gradi i centralni spomenik poginulim u posljednjem ratu. Lokacija je odabrana – pored magistralnog puta Sarajevo – Rogatica a neposredno ispred zgrade Opštinske uprave. Početak gradnje je 2022, a investitor projekta j same izgradnje je Opština na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, koji se, kako reče, sa zadovoljstvom prihvatio ovog zadatka.