Pripreme Rogatičana za zimsko održavanje prohodnosti puteva – „Sjemeć“ preuzeo obavezu

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Sreten Mitrović i Tehnička služba ŠG "Sjemeć" - 03. decembra 2021. 058.ba

ROGATICA – Iako kalendarski zima još nije počela, načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić iskoristio je svoje nadležnosti i u cilju blagovremene i kvalitetne prohodnosti lokalnih i nekategorisanih puteva na području ove loklne zajednice tokom zimskih dana donio je plan održavanja ovih puteva za preostali dio ove i cijelu 2022. godinu sa posebnim naglaskom na period 1. novembar ove kraj marta iduće godine

Cilj je da se, ovisno od vremenskih prilika, obezbijedi saobraćajna prohodnost na svih skoro 200 kilometara lokalnih i prko 100 kilometara nekategorisanih uglavnom makadamskih puteva za što je u Nacrtu budžeta opšine za 2022. predviđeno da se utroši 60.000 maraka, koliko je bilo i ove godine.

U planu su, reče saobraćajni inspektor u Opštinskoj upravi Svjetlana Bjeljanić, svi putevi podijeljeni na zone i prioritete čišćenja.

U prvoj zoni i sa prvim prioritetom su putevi na kojim ne smije uopšte biti prekida saobraćaja. Radi se o putu Rogatica – Rasadnik u dužini od 1,5 metara i Rogatica – Živaljevina – Kovanj u dužini od 3,3 kilometra

Prvi prioritet, ali u četvrtoj zoni, ima put Borike – Blažujevići – Stara Gora – Agarovići, Gođeni (u opštini Han-Pijesak) – Brezova Ravan – Žepa, Brezova Ravan – Bokšanica – Sjeversko – Mrkinjići i Stara Gora – Perčin – Obadi u ukupnoj dužini od 38 kilometra.

U drugoj zoni sa prvim prioritetom su putevi na kojim može doći do prekida saobraćaja samo tokom uklanjanja smetnji, ali ne duže od 12 časova u toku jednog dana. U pitanju je put: Stjenice – Batovo, Vran do – Vrgolovi – Lađevine; Ravne – Rusanovići; Rogatica – Apsan – Lađevine; Gornje Kukavice – Varošišta – Surovi i Vragolovi – Golubovići u ukupnoj dužini od 30,5 kilometara.

U drugoj zoni svrstan je i jedan dio puteva drugog i trećeg prioriteta čija će se prohodnost uspostavljati nakon prestanka padavina, a najdalje od 72 časa. U ovu grupu svrstani su putevi Mesići – Gornji Mesići-Jabučko sedlo; Mesići – Vražalice do granice sa opštinom Goražde; Kujundžijevići Pribošijevići – Rudine; Podobrtići – Gazije; Burati – Božine; Mesići – Izgumanje – Mesići – Kuleta i još nekoliko puteva u ukupnoj dužini od 28,5 kilometra od čega makadama preko 21 kilometar.

Svi ostali putevi su u trećoj, četvrtoj pa i petoj zoni sa nižim prioritetima i njihova prohodnost obezbjeđivaće se nakon prestanka padavina, zavisno od potreba i raspoloživih kapaciteta na tenderu izabranog izvođača radova zimskog održavanja puteva.

Bez obzira na utvrđene zone i prioritete, rekla je još inspktorka Bjeljanić, dogovoreno jr da ako j neko područje blokirano snijegom, a u cilju racionalizacije novčanih sredstava i vremena, mašina koja se tamo zatekla, može deblokirati puteve iz niže zone i stepena prioriteta.

Za razliku od nekih ranijih zimskih sezona, kada je bilo više zainteresovanih, ove je to samo Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“, koje je ovaj posao dobilo na tenderu. Ispunilo je strogo postavljene uslove iz oglasa posebno oko raspoložive mehanizacije u kojoj su po dva teška kamiona i dvije utovarne kašike sa noževima za čišćenje snijega i po jedan gusjeničar, gredelj i skajp, i potreban broja radnika na čišćenju puteva i u najtežim zimskim uslovima, koji su, prema procjenama o mogućim padavinama, raspoređeni na Sjemeću, u Budeti i Rogatici, reče v.d. direktora „Sjemeća“ Mladen Lakić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.