SO-e Rogatica – Podijeljeno preko 1,2 miliona maraka

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 29. decembra 2021. 058.ba

ROGATICA – Na danas, 29. decembra, održanij redovnoj, a zadnjoj u ovoj godini, sjednici odbornici Skupštini opštine Rogatica, nakon što su usvojili program svoga rada za 2022. bili su u znaku Svetog Nikole, odnosno Djeda Mraza. Podijelili su 1,289.000 maraka, koliko ih se planira da ostvari po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata, naknade za korišćenje elektroenergetskih objekata, vodnih i drugih naknada tokom 2022. godine.

Najviše sredstava – 350.000 biće utrošeno za saniranje i asfaltiranje ulica i makadamskih puteva. Za stipendiranje đaka i studenata planirano je 190.000, za stimulisanje nataliteta kao pitanja od opšteg strateškog značaja, 110.000 u čemu će kao i prošle godine za svako novorođeno dijete, kojih je ove godine do pred kraj decembra rođeno 93, biti isplaćivano 1000 maraka i umjesto dosadašnjih 1000 za troškove liječenja steriliteta kod bračnih parova izdvajati do 3000 maraka. Za izgradnju spomen-obilježja poginulim borcima u posljednjem odbrmbeno-oslobodilačkom ratu u Rogatici i borcima Kraljeve vojske u otadžbini stradalih na ergeli na Borikama 1942. planirano da se utroši 70.000 maraka.

Stotinu šezdeset šest hiljada maraka izdvojeno je za izgradnju vodovoda u naselju Živaljevina i završetak izgradnje vodovoda u Plješevici, Ćemanovićima i Donjim Seljanima, a 155.000 za održavanje javnih objekata i 55.000 za stimulisanje poljoprivredne proizvodnje.

„Sveti Nikola i Djeda Mraz“ na završetku stare i pred novu godinu, posebnom odlukom dodijelili su Javnom komunlnom preduzeću „Vrela Seljni“ na korišćenje opreme nabavljene u sklopu projekta „Povećanje dostupnosti sistema vodosnadbijevanja stanovništva u Rogatici“ u vrijednosti od 84.000 maraka koja je obezbijedila EU kroz IPA program prekogranične saradnje BiH i Crne Gore. Odnosno opština Rogatica i Kolašin. Radi se o namjenskom teretnom vozilu, pumpi sa frekvetnim regulatorom i drugoj opremi.

„Vrelu Seljani“ opština je u vlasništvo prenijela značajni dio vlastite opreme i osnovnih sredstava u vrijednosti od skoro 110.000 maraka. I ovdje je u pitanju jedno motorno vozilo – TAM-75 T5, 11 kontejnera, 6 računara, 4 TA peći i niz drugih pojdninačnih osnovnih sredstava.

Odbornici su jednoglasno usvojili odluku o visini stope poreza na nepokretnost od 10 posto, koliko je iznosila i u godini koja ističe, s tim što će poreska stopa na nepokretnosti u kojim se obavlja proizvodna djelatnost iznpsiti 0.08 posto. Apsolutnom većinom glasova svih odbornika usvojena je i odluka o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na području opštine na dan 31.decembar 2021. godine, dok je odluka o usvajanju programa zajedničke komunalne potrošnje za 2022. usvojena samo glasovima pozicije u kojoj je 13 odbornika.Pozicija sa šest odbornika ostala je uzdržana.

Načelnik opštine Milorad Jagodić iskoristio je priliku i u svoje ime i ime Opštimnske uprave svim odbornicima i ostalim prisutnim poželio je sve najbolje u nastupajućoj 2022.da budu živi i zdravi i da im se sve želje ostvare. Učinio je to i predsjednik Skupštine Ninoslav Prelić.
Tekst i foto: Sreten Mitrović

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.