Zabilježeno u Rudom – Ukinuta diskriminirajuća odluka

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Rato Milović - 26. decembra 2021. 058.ba

RUDO – Sve do dolaska aktuelnog saziva Skupštine opštine, a to će reći posljednju

godinu dana, u opštini Rudo na snazi je bila odluka kojom je onemogućeno da dio djece koja su se, zbog blizine granice sa Srbijom, školovala u Priboju ili Užicu nisu mogla računati na materijalnu podršku u smislu stipendije iz budžeta opštine iako su oni i njihovi roditelji imali prebivalište u opštini Rudo.

Ovom odlukom bili su posebno pogođeni đaci iz granici sa Srbijom bližih sela Uvac, Mioče, Mokronozi, Štrpca i Budimlija koji su od prvog do petog razreda pohađali škole u Proboju i drugim pograničnim mjestima u Srbiji. To pravno nakaradno postavljena pravna norma nije važila za školarce koji su poslije petog razreda osnovne i dalje do završetka srednje škole nastavu slušali u školama u Priboju ili nekoj drugoj u Srbiji, kazuje Slavko Topalović iz Jelića kod Mioča.

Za ovu odluku ocijenjeno je da je diskriminirajuća prema jednom broju učenika i predloženo je njeno ukidanje. Prihvatio je to načelnik opštine Dragoljub Bogdanović i odbornici. Poništena je stara i donesena nova prema kojoj pravo na stipendiju i druga izdvajanja iz budžeta opštine na ime daljeg školovanja imaju sva djeca bez obzira gdje su završila osnovnu ili srednju školu a imaju prebivalište u opštini Rudo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.