Unapređenje protivpožarne zaštite u Rogatici – Praktična obuka uz novu opremu

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Jovica Vasović - 28. januara 2022. 058.ba

ROGATICA – U Srbiji i BiH, odnosno opštini Rogatica i Nacionalnom parku „Tara“ u opštini Bajina Bašta, Evropska unija kroz projekat prekogranične saradnje realizuje Program „Unapređenje upravljanja sistemom zaštite od požara“ finansijske vrijednosti od nešto više od 363.000 evra, u čemu sredstva Evropske unije učestvuju preko 80 posto kroz IPA II Program 2014-2020, a ostalo je učešće Nacionalnog parka „Tara“ i opštine Rogatica koja je u projekat uključila ovdašnju Teritorijalnu vatrogasanu jedinicu koja ljudski i materijalno danonoćno bdije nad protivpožarnom i ostalom zaštitom ljudi i materijalnih dobra širom opštine.

Cilj je bio i ostaje unapređenje ljudskih i tehničkih kapaciteta za sprečavanje i intervencije u slučaju požara putem obuke i nabavku potrebne opreme. Na tom putu kroz zajedničke razgovore i druženja sa kolegama iz Nacionalnog parka „Tara“ razmjenjivna je najbolja praksa i postignuto umrežavanje vatrogasnih jedinica radi unapređenja upravljanja sistemom zaštite od požara kroz izradu vlastitih planova i procjena stanja na terenu, reče Zoran Bojović, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice u Rogatici.

U tom cilju, rekao je još Bojović, održana je trodnevna obuka za zaposlene u Nacionalnom parku „Tara“, šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ iz Rogatice i vatrogasnih jedinica iz Rogatice i Bajine Bašte. U centru pažnje bilo je unapređenje ljudskih kapaciteta za prevrnciju, intervenciju i spašavanje od požara i drugih nepogoda uz identifikaciju opreme posebno novije proizvodnje za redovnu i vanredne intervencije, koja je došla kroz projekat prekogranične saradnje koga finansira Evropska unija.

Po tom osnovu vatrogasci u Rogatici već su dobili po 14 interventnih vatrogasnih odijla, šljemova i svjetiljki, 28 naprtnjača za vodu i četiri seta opreme za sopasavanje sa visine.

Tokom ove godine, a najdalje do kraja avgusta, očekuje se i dolazak jednog višenamjenskog modernog višenamjenskog navalnog motornog vozila sa pripadajućom opremom u kojoj će biti i korpa za spasavanje sa višespratnih stambenih i drugih objekata. Tendre za kupovinu je raspisan i mi sa velikim zanimanjem očekujemo dolazak ovog vozila, reče još Bojović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.