Koncertom fočanskog hora „Pobratimstvo“ završena „Zima u Foči“

04.02.2022.

FOČA – Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Pobratimstvo“ održalo je u Hramu Svetog Save u Foči prvi samostalni koncert predstavivši publici svoj petogodišnji rad. Kao gosti nastupili su i članovi Crkvenog hora „Sveta Jelena Anžujska“ iz Gacka.

U jednočasovnom programu pod svodovima Svetosavskog hrama publika je uživala u kompozicijama duhovne i narodne muzike.

-Uglavnom izvodimo duhovnu muziku, što je i prvobitan plan našeg postojanja, ali i narodne pjesme od srpskih kompozitora, prije svega od Stevana Mokranjca, Kornelija Stankovića, Marka Tajčevića i drugih, kao i nekoliko primjera različitih žanrova ruske i bugarske duhovne muzike-rekao je dirigent Borislav Bjelogrlić.

Među 40 pjevača okupljenih u „Pobratimstvu“ je i Fočanka Marija Stanić. Ljubav prema muzici i pjevanju opredijelila ju je da se priključi horu, čiji je član posljednje dvije godine.

-Ovu muziku poštuju i cijene svi članovi hora. Sa nestrpljenjem dočekujemo svaku probu i nastupe koji su česti. Svi koji prate naš rad znaju koliko horu dajemo svoje srce-rekla je Stanićeva.

Za Kragujevčanina Bobana Vesića, studenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ pjevanje u horu veliko je zadovoljstvo.

-Mnogo mi znači što sam u horu, jer svoje slobodno vrijeme posvećujem zajednici. Hor je bitan kako za Hram, tako i za Foču-rekao je Vesić.

Koncertu je prisustvovao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, na čiju inicijativu je obnovljen rad „Pobratimstva“ u Foči.

Predsjednik Društva jerej Dušan Andrić podsjetio je da je „Pobratimstvo“ osnovano 1885. godine i prestalo sa radom u vrijeme Prvog svjetskog rata.

On je istakao da je riječ o najstarijem crkveno pjevačkom društvu u BiH.

-To je u svom naučnom radu potvrdila muzikolog Roksanda Pejović. Blagoslovom, pokroviteljskim odnosom i velikim zalaganjem njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, njegov rad je obnovljen 2018. godine i od tada postiže zavidne rezultate, kako na kulturnoj sceni Foče, tako i šire-rekao je Andrić.

Koncertom, koji je organizovala Crkvena nova opština Foča, završena je manifestacija „Zima u Foči“, u okviru koje su u proteklih mjesec i po dana Fočaci mogli da uživaju u brojnim kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima.