Radivoja i njegovo unikatno vozilo na trgu pozdravili brojni sugrađani

17.02.2022.

FOČA – Kroz špalir od baklji, glavnom fočanskom Ulicom kralja Petra Radivoje Radović provozao je svoje ručno napravljeno vozilo sa oznakom “Made in Foča” do Gradskog trga, gdje ga je dočekao veliki broj oduševljenih sugrađana da mu čestita na ovom jedinstvenom podvigu.

Radivoje je vozilo „Danster“, koje je nazvao po sinovima Danilu i Stefanu, sklapao duže od dvije godine i to od dijelova koje je sam oblikovao u oskudno opremljenoj radionici uz pomoć brusilice i aparata za varenje.

Tvorac prvog fočanskog automobila priča da je njegov „Danster“ terenac namijenjen za vožnju po bespućima, pa ga je opremio ekstremno terenskim gumama, električnim vitlom, jakom i sigurnom šasijom i konstrukcijom.

„U radionici sam proveo gotovo 1.400 radnih sati, potrošio dosta materijala- više od 140 reznih plata samo za brusilicu, skoro osam kilograma elektrode, deset kilograma žice za aparat za varenje, 60 dužnih metara cijevi, koje su isječene u 90 komada, trebalo je to sve sklopiti. Prezadovoljan sam, imao je test vožnju 4.januara i vozim ga svaki dan, nemam šta da mu dopravljam“, ponosno kaže Radivoje.

Poseban nacrt nije pravio, sliku auta stvorio je u svojoj glavi i time se vodio, a veliku pomoć imao je od komšija, prijatelja i kolega iz Kazneno-popravnog zavoda čija imena je ispisao na haubi vozila.

„Veliku zahvalnost dugujem komšijama, koji su danima slušali zvuk brusilice uz kojih sam ih sigurno budio“, navodi Radivoje.

Najveća podrška, ipak, bila je od ukućana, a sinovi, za koje kaže da su stalno po radionici nešto prebirali i kuckali, davali su mu posebnu motivaciju.

Nakon što je krajem prošle godine u medijima izašla priča o prvom fočanskom automobilu, Radivoje je dobio bezbroj poziva sa svih strana svijeta.

„Zvali su me ljudi, nema odakle nisu, iz Švedske, Njemačke, Slovenije, Austrije, svi se zanimaju, šalju ponude, pitaju da li će ići serijska proizvodnja, gdje se kože kupiti, može li se naručiti, hoće li se praviti sljedeći. Praviće se sljedeći, imam ga već u planu“, obećava vrijedni fočanski majstor.

Još jednom je ponovio da njegovo prvo vozilo, nakon toliko uloženog vremena i truda, nema cijenu.

Radivojeva supruga Bojana kaže da je trebalo dosta truda i da je njen suprug, uz veliku podršku porodice, bio istrajan u svojoj želji.

„Nadamo se novom automobilu, pružaćemo mu i dalje podršku“, rekla je Bojana.

Komšija Novak Stanković kaže da brusilica, ipak, nije smetala.

„Dobar je komšiluk, slažemo se svi. Odavno u ovom gradu nije nešto napravljeno kao što je ovaj automobil, svaka čast Radivoju“, hvali ga komšija Stanković.

Fočak Miloš Vujičić kaže da Radivoje ima zlatne ruke.

„Ovo sam osmisliti, napraviti i u pogon pustiti je stvarno da se ne povjeruje“, kaže Vujičić.

Sa brojnim sugrađanima, Radivoja je u njegovom unikatnom vozilu dočekao i načelnik opštine Milan Vukadinović, koji ističe da je ovo istorijski trenutak za Foču.

„Dobili smo novi fočanski brend, jedno remek djelo, i novog ambasadora. Opština će podržati sve dalje Radivojeve aktivnosti i ja se nadam da ćemo u saradnji sa nekim većim institucijama da obezbijedimo i proizvodnju prvog fočanskog električnog automobila“, rekao je Vukadinović.

Za susret Fočaka sa prvim fočanskim vozilom na Sretenje vladalo je i veliko interesovanje medija.

Danster je oduševio i novinarku Mariju Vranić sa televizije „Rec medija“ iz Užica.

„Ovo je fenomenalno, auto je napravio divan mladić i to sam sa osnovnim alatima i materijalima. Super priča“, rekla je Vranićeva.

Prvo fočansko vozilo uskoro će na testiranje na Mašinski fakultet, da bi dobilo sve ateste potrebne za registraciju.