Stipendije studentima u Rogatici 130 mraka

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. februara 2022. 058.ba

ROGATICA – Ovo je za mene jedan od najljepših i najdraži događaj rekao je juče prilikom potpisivanja ugovora sa studentima za dodjelu stipendija čime obradujemo mlade ljude i njihove porodice pred ili u tekućoj akademskoj godini. Stipendije je dobilo 134 studenta kojim će opština u tekućoj školskoj godini iz opštinskog budžeta, u kome je obezbijeđeno 190.000 maraka. Svaki student će dobijati po 130 maraka deset mjeseci, što je najveći iznos ikad do sada izdvojen za ove namjene. Prije četiri godine visina stipendija bila je 90 maraka, rekao je još Jagodić, uz nadu da će već naredne godine ovaj iznos biti najmanje 150 maraka i da će opština obezbijediti da studenti koji uspješno okončaju studije pripravnički staž moći da odrade u ovoj lokalnoj zajednici i zaposlenje u granicama privrednih i ostalih mogućnosti.

Među studentima sa kojim je potpisan ugovor o pomoći da što lakše okončaju studije je i Milan Janković. Na šestoj je godini veterinarskog fakulteta i reče da mu stipendija puno znači i dobro dođe ne samo njemu nego i njegovoj porodici. Iz nje pokriva najveći dio osnovnih troškova. Ova od 130 maraka dođe kao šlag na tortu i obavezuje me na povratak u Rogaticu nakon okončanja studija što se u neku ruku radi odabira zanimanja i donekle porijekla i podrazumjeva uz ponudu radnog mjesta.

Tijana Razdoljac je na trećoj godini građevine u Novom Sadu. Ona reče da joj je opštinska stipendija stimulans da više i ozbiljnije uči i da što prije dođe da, ako Bog da, počne graditi kuće i druge objekte po Rogatici i njenim Borikama.

Miladin Jovičić je brucoš fakulteta za bezbjednost i javnu upravu u Sokocu. Pošao je stopama djeda Miladina, po kome je i ime dobio, koji je svojevremeno bio poznati policajac u Rogatici i život izgubio na radnom mjestu.

Stipendija će mi, reče on, dobro doći da plaćam makar troškove prevoza svakodnevno idući iz Rogatice na Sokolac i obratno i na taj način direktno pomoći mojim roditeljima koji bi i taj trošak morali snositi, a ja ću se „komotnije“ osjećati.

Sara Mišković je iz porodice sa četvoro djece. Otac joj je umro, a majka izdržava porodicu od minimalne penzije i dječijeg dodatka u ukuponom iznosu od nekih oko 320 maraka. Upisala je turizam i hotelijerstvo na Ekonomskom fakultetu u Palama i nada se da će, dok ona okonča studije, pri čemu će joj ova stipendija biti velika podrška, i da će do tada oživjeti turizam u Rogatici i da će dobiti posao u struci i doprinijeti vraćanju sjaja Borikama i ostalim dijelovima opštine.

Ciljevi su, rekoša još sagovornici, postavljeni. Želje i htjenja mladih su očita i stipendije im dođu kao vjetar u leđa za njihovo ostvarenje. Otuda i veliko hvala načelniku i opštini na razumjevanju i pomoći.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.