Stipendije za 134 studenta u Rogatici – Dvostruko priznanje Sari Ristić

18.02.2022.

ROGATICA – Komisija za dodjelu stipendija studentima utvrdila je a načelnik opštine Milorad Jagodić objavio je konačnu rang listu studenata koji će u tekućoj akademskoj godini dobiti stipendije iz opštinskog budžeta u Rogatici.

Na konkurs za dodjelu stipendije javilo se 164 kandidata. Poslije izvršenog bodovanja, sa dodavanjem i oduzimanjem pripadajućih opštih i posebnih bodova saglasno kriterijima iz postojećeg pravilnika, pravo na stipendije ispunilo je 134 studenta koji studiraju u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji.

Predvodi ih Sara Ristić učenik generacije rogatičkih srednjoškolaca koja po automatizmu bez bodovanja stiče pravo na prvu stipendiju bez obzira na koji fakultet želi da se opredijeli. A ona je izabrala Fizički fakultet – Odsjek meteorologija, u Beogradu. Na taj način pošla je stopama brata Velemira koji je, takođe kao učenik generacije iz školske 2018/2019. godine ponio lentu najboljeg u svojoj, 57. generaciji koju je iznjedrio Srednjoškolski centar „27. Januar“ u Rogatici.

Uspješno je položio prijemni na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i već „gazi“ treću godinu studija sa prosječnom ocjenom većom od osam.

Sudeći po rezultatima iz dosadašnjeg školovnja u tome će ga u stopu prtiti i sestra Sara, koja je na putu do učenika generacije imala sve samu suvu peticu iz svih nastavnih predmeta uz neizostvno primjerno vladanje i velike rezultate u vannastavnim aktivnostima. A nije sebi uskratila čari vršnjačke generacije Uz proglašenje za najboljeg u generaciji Sara je primila brojna priznanja.

Sva su ona drage uspomene, reče ova vrijedna i pametna djevojka. Ipak, izdvajaju se dva. Prvi je to što sam proglašena učenikom generacije, a drugo, čini mi se, draže, je Pohvalnica koju sam među prvim rogatičkim srednjoškolcima dobila od Njihovog Kraljevskog Veličanstva Prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine u kojoj stoji da sam na prijedlog nastavničkog vijeća moje škole i saglasnost Ministarstva prosvjete za „iskazan izvanredni uspeh u završnom srednjoškolskom obrazovanju“. “Neka vaš uspeh“, kaže se dalje u Pohvalnici, „služi na radost vašoj porodici, a na trajnu korist našoj otadžbini“.

Na početku novog stadija obrazovanja, to je za mene, veliki podstrek i obaveza. Trudiću se da je u potpunosti ispunim ne samo kroz naredno četverogodišnje studiranje, nego i kasnije, jer, planiram, da ne stanem samo na ono „inž.“ nego i da, ako Bog da i budem zdravo, idem dalje do još novih i većih znanja i zvanja u oblasti meteorologije koja je moj novi izazov, reče ambiciozna i uporna Sara.

Pored Sare koja je na listu budućih stipendista u Rogatici sa priznanjem učenika generacije ušla na velika vrata, tu je i još 133 drugih zainteresovanih srednjoškolaca. Predvodi ih Željana Nikolić, koja je srednju školu završila idući sa Borika. Dobila je maksimalnih 42 boda, a studiraće medicinski fakultet. Ovaj spisak budućih opštinskih stipendista na rok od 10 mjeseci završava se sa brojem 134 i Nikolinom Olović sa dobijenih pet bodova.

Zanimljivo je da je na rang listi za stipendije čak 30 studenata koji studiraju medicinski fakultet, a ima i onih koji studiraju više medicinske škole.

Njima i svim ostalim sa konačne rang liste biće podijeljeno 190.000 maraka, koliko je na ime stipendija planirano u ovogodišnjem budžetu opštine. Kolika će biti pojedinačna stipemdija još se ne zna, ali će najvjerovatnije biti veća od prošlogodišnjih rekordnih 120 maraka kada je na raspolaganju bio isti iznos sredstava a dijeljena su na 152 studenta.