Višković: Odbornici nose odgovornost, a građani očekuju rezultate

14.02.2022.

VIŠEGRAD – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Višegradu da je razvoj ove lokalne zajednice trenutno otežan zbog nepostojanja skupštinske većine, te poručio odbornicima da nose odgovornost, a da građani očekuju rezultate.

Višković je nakon današnjeg sastanka sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem novinarima rekao da nepostojanje skupštinske većine u Višegradu nanosi ogromnu štetu lokalnoj zajednici i građanima, te napomenuo da je budžet opštine na privremenom finansiranju i na nivou je budžeta iz 2020. godine.

„Rekao sam ljudima koji pripadaju i jednoj i drugoj skupštinskoj strani, da oni nose odgovornost i da građani od njih očekuju benefite i rezultate. Ubrzo će biti održana sjednica Skupštine opštine i informisan sam da će biti pružena podrška Nacrtu budžeta koji je predložio načelnik Đurević, a to je, smatram, prvi pomak za dalji razvoj ove lokalne zajednice“, istakao je Višković.

Višković je rekao da je sa Đurevićem razgovarao i o ulaganjima u ovu opštinu.

„Načelnik me upoznao o investitoru koji želi da gradi na području ove opštine. Riječ je o industrijskoj zoni u Terpentinu koja je u vlasništvu privatnog lica. Vlada Srpske će pomoći da obje strane budu zadovoljene, kako bi se u Višegradu otvorilo što više radnih mjesta“, izjavio je premijer Višković.

On je rekao da je razgovarano i o Andrićgradu, koji treba da pređe u sastav Olimpijskog centra „Jahorina“, kako bi napravili poveznicu ljetnog i zimskog turizma, te naglasio da se iz tog razloga radi na izgradnji jednog ozbiljnijeg turističkog kompleksa.

Đurević je zahvalio za sve projekte za koje je Vlada Republike Srpske izdvojila sredstva, među kojima za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja puta do Starog Broda.

„Ove godine smo dobili sredstva za izgradnju kotlovnice u naselju Bikavac, kao i za rekonstrukciju mosta u Dobrunu“, naveo je Đurević.

On je rekao da se razgovaralo i o potencijalnim investitorima za opštinu Višegrad.

„Razgovarali smo i o projektima koje će sprovesti hidroelektrana na teritoriji naše opštine. U toku je izrada vodne dozvole hidroelektrane i mi zajedno sa njima dajemo prijedloge za projekte koji bi bili od interesa za lokalnu zajednicu“, napomenuo je Đurević.

Prema njegovim riječima, „Putevi Republike Srpske“ su pokrenuli tendersku dokumentaciju za izradu potrebne dokumentacije za putne pravce Rogatica-Višegrad i Dobrun–Vardište, što je dobra poruka za razvijanje putne infrastrukture na ovim prostorima.