Višković: Srpska nikada nije bila okupator – tuđe nećemo, svoje ne damo

SRNA - Jovana Borovčanin - 14. februara 2022. 058.ba

VIŠEGRAD – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Višegradu da Srbi nikada nisu vodili okupatorske ratove na štetu nekog drugog naroda, nego su uvijek branili svoju zemlju, jezik i identitet.

Višković je na obilježavanju 218 godina od početka Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske rekao da Srbi nikada nisu porobljavali i otimali tuđu zemlju.

„Svih ovih 200 godina mi samo branimo svoje. Branimo svoju zemlju, jezik i identitet“, poručio je Višković.

On je rekao da je ovaj datum jedan od najbitnijih za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

„Raspadom Jugoslavije Srbi su došli u poziciju da nisu više svi vezani za maticu Srbiju. Mnogi su skupo platili cijenu ostanka na tim prostorima, a jedino je Republika Srpska uspjela da sačuva jedan prostor, entitet gdje Srbi imaju svoja zaštićena prava, institucije i polažu pravo da žive svoji na svome“, rekao je Višković.

Višković je istakao da je ovo srpska zemlja i prostor, te da Srbi nisu ništa ni od koga oteli.

On je podsjetio da se od Prvog srpskog ustanka do danas nastojala Srbima umanjiti državnost, te da im se uvijek nešto otimalo.

„Svi ostali su na neki način gradili svoj put, a samo su Srbi u očima tih moćnika bili neka smetnja“, rekao je Višković.

On je naglasio da je veoma važno što je danas u Višegradu na obilježavanju godišnjice bio prisutan veliki broj mladih koji će nastaviti da njeguju istoriju i običaje.

Premijer Srpske je rekao da je ovo jedan od događaja koji Republika Srpska i Srbija zajednički obilježavaju.

Višković je svim borcima čestitao Dan boraca Republike Srpske, a Srbiji Dan državnosti koji će sutra biti proslavljen u Orašcu.

„Sutra će zvaničnici Srbije i Srpske iz Orašca poslati jasnu poruku da smo mi ljudi koji žele mir i suživot. Mi nismo političari koji žele nekome nešto loše iako, nažalost, takve poruke ne dolaze sa druge strane“, rekao je Višković komentarišući posljednja dešavanja u Bužimu na koja niko od političara iz Federacije BiH i međunarodne zajednice nije reagovao.

„Mi iz Republike Srpske nikome ne želimo zlo. Naše ne damo, tuđe nećemo“, poručio je Višković.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Vojska Republike Srpske /VRS/ formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na samom kraju rata VRS je imala 210.000 mobilisanih boraca.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.