Obilježeno 80 godina od stradanja 6.000 Srba u Starom Brodu

23.03.2022.

VIŠEGRAD – U kapeli u Starom Brodu kod Višegrada služena je liturgija i parastos žrtvama pokolja u ovom mjestu koji su počinile ustaše predvođene Jurom Francetićem na praznik Mladenci 1942. godine.

Protojerej-stavrofor Dragan Vukotić rekao je da se na veliki hrišćanski praznik sjećamo mučenika koji su stradali.

„Sve više je posjeta ovom mjestu i danas su bili predstavnici vlasti, omladina i gosti iz Republike Srpske i Srbije, što me kao sveštenika raduje“, istakao je Vukotić.

Liturgiji je prisustvovo načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i delegacija Opštinskog odbora SNSD-a, koji su položili cvijeće na spomenik u Starom Brodu.

„Odali smo počast svim žrtvama koje su stradale na ovom mjestu. Naša obaveza je da se na ovaj datum prisjetimo svih zločina koji su prije 80 godina počinili neljudi nevinim žrtvama“, istakao je Đurević.

On je rekao da je opština Višegrad, u saradnji sa Crkvenom opštinom Višegrad, uvela novinu da svi učenici završnih razreda osnovne i srednje škole zajedno sa razrednim starješina dolaze da posjete ovaj kompleks, jer mladi treba da sačuvaju ovakve događaje od zaborava da se ne bi ponovili.

Šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Višegrad Darko Andrić rekao je da treba često dolaziti na ovo mjesto, jer jedino čuvajući ga od zaborava, može se učiniti da se stravični zločini nikada i nigdje ne ponove.

Tokom ustaške ofanzive mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja te godine.

U Starom Brodu je u septembru 2019. godine osveštan Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova koji simbolizuju zbjeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.