Rogatički krompir sve bliže oznaci geografskog porijekla

10.03.2022.

KORAK DO PODNOŠENJA ZAHTJEVA

ROGATICA – Dugo tinjala ideja da se na neki način zaštiti porijeklo i kvalitet nadaleko čuvenog rogatičko-boričkog krompira kao osnovne povrtlarske i uopšte sjetvene kulture većeg broja domaćinstava u opštini Rogatica uskoro bi trebala da postane stvarnost i dobije epilog stručnom i državnom zaštitom geografskog porijekla.

Ozbiljnije na tome se počelo raditi od polovine prošle godine kada je veći broj registrovanih i individualnih robnih proizvođača krompira i Opštinske uprave uz podršku resornog ministarstva za poljoprivredu i njegovih tijela, posebno Klastera za poljoprivredu „Sarajevo – Romanija – Podrinje“ (SRP) održan inicijativni sastanak i utvrđena „mapa puta“ do oznake geografskog porijekla rogatičko-boričkog krompira, koga se u iole boljoj godini proizvede i uskladišti po 7.000 i više tona.

Za koordinatora ovog veoma značajnog i prije svega na struci zasnovanog posla određen je profesor doktor poljoprivrednih nauka Grujica Vico sa Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Dokle se stiglo na tom poslu bilo je riječi na prošlog ponedjeljka, 7. marta, održnom sastanku odgovornih u Opštinskoj upravi, kao jednog od značajnih subjekata u ovom poslu, te predstavnika Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS i drugih zainteresovanih subjekata među kojim je IFAD-a te jedan broj „velikih“ i „malih“ proizvođača krompira sa područja opštine.

Na skupu je govorio profesor Vico koji je prisutne upoznao sa dosada obavljenim poslovima koji treba da prethode konačnoj izradi zahtjeva za registraciju i dobijanje zaštitnog znaka krompira iz Rogatice, ali i nekim dilemama oko toga.

Jedna od njih, rekao je profesor Vico, je i naziv proizvoda – borički ili rogatički krompir. I jedan i drugi ima opravdanje. Borike su poznate po krompiru, kajmaku i konjima. Tu je i pjesma „Oj Borike, ne bi vas volio, da se nisam u tebi rodio“, ili „Oj Boriko da te nije bilo, srpsko bi se salomilo krilo“ koje se vrlo često čuju u ovom mjestu. O Borikama se zna i po dosta drugog iz prošlosti i sadašnjosti. Ovdje je boravilo i svaralo „Bijelo dugme“ i Lepa Brena sa svojim „Slatkim grijehom“, a na Borike i ovaj kraj dolazile su i neke poznate ličnosti među kojim je i nekadašnji predsjednik SIV Jugoslavije Mostarac ia rogatički zet Džemal Bijedić i družio se sa gazdom Jovanom Balčakom. I gazda Vaso Planojević, nekadašnji predsjednik boričke opštine i poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, primao je visoke goste među kojim je bio i mitropolit dabrobosanski Vladislav.

Rogatica, čije ime datira još iz davne 1425. godine, je opet sjedište opštine u kojoj su Stjenice, Vražalice i neka druga područja u kojim takođe krompir dobro uspijeva, pa bi za njegov naziv mogao da ide „rogatički“, kao što je naziv već zaštićenog nevesinjskog krompira.

Što se tče agroekoloških uslova i reputacije za rogatičko-borički krompir oni nisu sporni. Po nekim podacima krompir u ove krajeve došao je 1896. I odmah su ga prihvatili seljaci sa Borika i okoline Rogatice.

Kad i ako dođe oznaka geografskog porijekla koju izdaje Agencija za bezbjednost hrane BiH i koja za sobom nosi bolju prohodnost na tržištu i veće cijene za proizvođače, te kvalitetan i provjeren proizvod za potrošače, proizvodnji krompira vratiće se i oni koji su je napustili ali i oni koji se nikad nisu bavili ovim poslom a imaju parče zemlje na Borikama, Sjemeću, Vražalicama, Stjenicama ili Batovskom polju, koji su Bogom dani za poizvodnju krompira.

Podrška radu profesora Vice i ostalim uključenim u pripremu elaborata za dobijanje oznake goografskog porijekla krompira u Rogatici ponovo je data i niko ne sumnja da to neće donijeti pozitivn ishod i da će rogatički krompir biti zaštićen kao šesti proizvod iz BiH i drugi u Republici Srpskoj, koji do sada imaju taj status.