Usvojen budžet opštine od 11.493.106 KM

30.03.2022.

VIŠEGRAD – Skupština opštine Višegrad jednoglasno je usvojila budžet opštine za ovu godinu u iznosu od 11.493.106 KM.

Iz Kluba odbornika SNSD-a istakli su da je skupštinska većina amandmanima uskratila djeci 160.000 KM kroz umanjenje stipendija, kao i sredstava za obdanište „Neven“ i sport.

„Značajno su smanjili sredstva za obdanište, stipendije, održavanje javne rasvjete i drugo. Smanjili su i sredstva sa ugovorenih obaveza opštine, gdje će stići tužbe i veća naplata prema opštini“, rekao je odbornik SNSD-a Darko Andrić.

S druge strane, dodao je, povećana su sredstva Opštinskoj izbornoj komisiji sa 7.000 na 60.000 KM, a predsjedniku Skupštine za uređenje kancelarija prebacili su više od 100.000 KM.

„Nisu podržali naše amandmane za pomoć demobilisanim borcima, uređenje gradskih fasada, trotoara, seoskih vodovoda, pa ni sadnju cvijeća u turističkom gradu, a o svim ovim pitanjima su kritikovali u pediodu privremenog finansiranja opštine“, rekao je Andrić.

On je ocijenio da su odbornici skupštinske većine svojim veoma lošim amandmanima značajno ugrozili funkcionisanje opštine, da su uzeli sebi brojne nadležnosti koje im ne pripadaju, čime će opštinu Višegrad uvesti u dodatne probleme.

Andrić je objasnio da je budžet usvojen jer se gotovo dvije godine na to čekalo. „Bolji je i bilo kakav budžet, nego nikakav, pa smo uz sve primjedbe na takve amandmane glasali za budžet, a nepravilnosti ćemo ispravljati zakonima i rebalansom budžeta“, izjavio je Andrić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je budžet usvojen, uz neprihvatanje velikog broja amandmana.

„Studenti su dobili manje sredstava za stipendije – sa 130.000 KM, koliko je bilo predviđeno, ostalo je 45.000 KM, a smanjili su sredstva i obdaništu `Neven`. Ističem veliko nezadovoljstvo ovakvim odlukama, a sada je na silu izmijenjena i odluka o izvršenju budžeta, uz niz amandmana“, naglasio je Đurević.

On je naglasio da mu je, ipak, drago što je budžet usvojen da bi opština i korisnici budžeta lakše funkcionisali.

Skupština opštine Višegrad počela je juče i završena sinoć nakon više od 12 časova rasprave.