Vatrogasci i spasioci u isto vrijeme

02.03.2022.

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice u Rogatici

ROGATICA – Teritorijalna vatrogasna jedinica u Rogatici, koja djeluje u sastavu Opštinske uprave, broji 13 „neposrednih proizvođača“ – vatrogasaca uz dva radnika u „režiji“. Pod motom „vatrogasci – spasioci“ oni brinu o protivpožanoj zaštiti na cijelom području opštine koje se mjeri na oko 640 kvadratnih kilometara između opština Pale, Sokolac, Han-Pijesak, Srebrenica, Višegrad, Rudo Novo i federalno Goražde i Pale-Prača.

Uz prioritetnu zaštitu od požara, vatrogasci se brinu i o zaštiti od elementarnih i drugih nedaća među kojim je i spasavanje u slučaju saobraćajnih nesreća i izvlačenje povrijeđenih iz vozila.

Pošto za taj dio intervencija imaju potreban alat za njegovu upotrebu vatrogasci moraju biti stručno osposobljeni. U tom cilju, kazuje njihov starješina Zoran Bojović, s vremena na vrijeme, provodi se obuka i praktična provjera znanja vatrogasaca-spasilaca, ali testiramo ispravnost opreme.

Jedna od tih provjera provedena je ovih dana. U demonstraciji naučenog u slučaju saobraćajne nesreće, u dvije odvojene grupe učestvovalo je po šest vatrogasaca-spasilaca maksimalno opremljeni kao što idu i na svaku drugu intervenciju, ali bez šmrkova i uprtnjača sa vodom, naoružani modernim višenamjenskim aparatima i pratećom opremom, stradao je, ni kriv ni dužan, jedan isluženi golf „jedinica“ ali sa svim potrebnim dijelovima od vjetrobrana do vrata, a vatrogasci su, po ocjeni starješine, svoj dio posla obavili na opšte zadovoljstvo.

Ispit je položila i raspoloživa oprema, koja se najčešće koristi pri saobraćajnim udesima na magistralnom putu Podromanija – Rogatica, posebno na dionici Stjenice – Kovanj kod Rogatice na kojoj se, zbog većeg broja krivina koje prate standardni problem sa radijusom i poprečnim padom a sumnja se i na kvalitet asfaltne podloge koja prekriva ovu dionicu puta, najčešće dešavaju saobraćajni udesi ne rijetko i sa tragičnim posljedicama. Obavezno stradaju vozila, ali bude i povreda pa i gubljenja ljudskih života, naglasio je Bojović.