Cvijeti u Rogatici i na Borikama

17.04.2022.

LITURGIJE U PUNIM CRKVAMA

ROGATICA – Cvijeti koje simbolizuju ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, koje dolaze dan poslije Lazareve subote u toku velikog Vaskršnjeg posta, u Rogatici obilježene su svetom liturgijom u ovdašnjoj crkvi Svete Trojice. Liturgiju u punom naosu svetog hrama, koji ove godine obilježava 136 godina postojanja, načalstvovao je umirovljeni protojerej stavrofor Milorad Novaković uz sasluženje protojereja stavrofora Predraga Masala i Zorana Jerinića.

Na kraju liturgije proto Predrag Masal, kao starješina hrama, povodom Cvijeti održao je prigodnu besjedu naglasivši da se ovaj praznik slavi kao uspomena na svečani ulazak Isusta Hrista u Jerusalim i poslljednju nedjelju pred početak njegovog stardanja, smrti i Vaskrsenja kao pobjede života nad smrti.

Nakon toga obavljeno je sveto pričešće većeg broja vjernika koji su pratili liturgiju i jedva dočekali da mjere borbe protiv virusa korona dozvole masovnije okupljanje a time upražnjavanje i ovog oblika hrišćanskog vraćanja Bogu i svecima.

Sa Cvijetima naglasio je prota Masal ulazi se u posljednju sedmicu Vaskršnjeg posta koga bi tgrebalo da ispoštuju svi hrišćni, jer je ovo nedjelja stradanja, smrti i vaskrsenja sina Božijeg.

Svi koji su prisustvovali liturgiji ponijeli su kući zelenu grančicu vrbe koja je ubrana juče na Lazarevu subotu i Vrbicu u znak napretka i zdravlja.

Na sličan način Cvijeti su obilježene i u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Borikamagdje je, opet u prisusvu većeg broja vjernika, svewtu liturgiju služio jerej Dragan Jović.

I ovdje su prisutni liturgiji ponijeli kući grančice vrbice koje su ubrate jučena Lazarevu subotu.