Nakon izmjena i dopuna Urbanističkog plana u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 09. aprila 2022. 058.ba

ROGATICA U MALOM U KRATINAMA

ROGATICA – U širokoj lepezi različitih planova najduži vijek trajanja imaju urbanistički planovi. Obično polaze sa postojećeg stanja ili sa nule a do stopostotnog izvršenja trebaju im u nekim primjerima i decenije. Što se prije ispune njihovi zahtjevi kraće će trajati njihova realizacije i dolaziti novi najčešće u vidu izmjena i dopuna.

Upravo od toga pošli su u opštini Rogatica kada se rodila ideja da se na dijelu Kratina otvori novi dio naselja i da to bude nešto kao postojeći Kruščica, Gračanica, Donje Polje ili Karanfil i Borač.

Poslije dužih tehničkih i drugih priprema u kojim je projektna kuća Urbis Centar iz Banja Luke uradila koncept izmjena i dopuna Urbanističkog plana koji je donesen 2014. godine i na posljednjoj sjednici Skupštine opštine usvojila je ovaj dokumenat koji se odnosi na otvaranje novog naselja, koje je i dobilo ime „Novo naselje“.

Riječ je o potpuno novom naselju o kome je u ime Ubris Centra govorio urbanista Goran Dimitrić, koje treba da nikne na ledini lokaliteta Kratine između postojećih sadržaja na Sportsko-rekreativnom centru i puta koji naselje Krmčići preko mosta na Rakitnici kod Zakule povezuje sa Rogaticiom sa sjedištem opštine. Radi se o površini od oko 22 hektara zemljišta u naravi njiva ili neplodno kojim je do regulacije bilo korito rijeke Rakitnica gdje trenutno nema ni jednog bilo kakvog objekta.

Da je ovoga puta, za razliku od prije 15-tak godina zagovaranog naselja „Sunce“, koje je propalo u startu, radi o ozbiljnoj namjeri aktuelne opštinske vlasti na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem da „Novo naselje“ što prije oživi, dokaz je i to da su odmah po usvajanju dopuna Urbanističkog plana počeli radovi na njegovoj realizaciji. Gradi se glavna sobraćajnica u naselju koja ide neposredno uz desnu obalu regulisanog toka Rakitnice i poprečne kojim će se glavna saobraćajnica i naselje vežu sa Ulicom Srpske sloge koja prolazi sredinom Rogatice i zasad je, do izgradnje obilaznice, dio magistralnog puta Podromanija – Ustiprača.

Grube, zemljane radove i nasipanje budućih saobraćajnica u „Novom naselju“ izvodi građevinska operativa Šumskog gazdinstva „Sjemeć“. Konture budućih saobraćajnica već se uveliko naziru. Radovi idu zadovoljavajućim tempom rekoše u „Sjemeću“ i u novo naselje će kamioni doći prije nego što se bude saznalo koliko će u njemu biti i kakvih stambenih jedinica i išlo prema ostaloj infrastrukturi koja će opsluživati ovo naselje u kome je zamišljeno da ima više hiljada stanovnika u privatnom i kolektivnom stanovanju sa trgovinskim i drugim uslužnim objektima.

Urbanisti su na zahtjev naručioca posla planirali da se ovdje gradi i dječiji vrtić, ambulanta, gradski trg i drugi prateći objekti među kojima je i vjerski u vidu kapele ili možda male crkve.

Biće to, čulo se na sjednici SO-e, nova Rogatica u malom sa svim sadržajima za kvalitetan način života onih koji ovda budu živjeli. U prvom redu misli se na mlade na kojim će svijet pa i Rogatica ostati.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.