Novo na Crkvinama kod Borika – Uz svjetlo dolazi i asfalt

23.04.2022.

ROGATICA – Za lokalitet Crkvine na obroncima planine Devetak između sela Rađevići i Babljak nedaleko od Borika u opštini Rogatica, legenda kaže da su bile ljetnikonac srpskog kralja Dragutina u 13. vijeku sa crkvom zadužninom posvećenom Svetom Jovanu Krstitelju. Crkva je srušena za vrijeme turske vladavine ovim krajevima ali sve do današnjih dana postoje ostaci temelja i tradicionalno okupljanje vjernika uz praznik rođenja Svetog Jovana Pretače (Ivanjdan) 7. jula, i Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja 11. septembra.

Prateći legendu i zov vjernika ovog kraja, na tromeđi opština Rogatica, Han-Pijesak i Sokolac, od 7.jula 2008. kada je položen i osvećen kamen temeljac do 26. septembra 2015, kad je episkop Zahumsko-hercegovački Grigorije uz sasluženje sveštenstva Mitropolije dabrobosanske, osvetio novi hram. Lociran je na samo desetak metara od navodnih temelja nekadašnje crkve koji su djelimično zaštićeni od propadanja, po projektu arhiotekte iz Rogatice pokojnog Zorana Čarkića, izgrađena je nova crkva po mnogo čemu drugačija, pa i mističnija, od uobičajenih za crkve u ovim krajevima. U njenoj osnovi je krst sa dvije ose simetrije istok – zapad i sjever – jug koje se pod uglom od 90 stepeni presijecaju u samom naosu, odnosno prostoru za okupljanje vjernika.

Crkva je i dalje zadržala ime Svetog Jovana Krstitelja kod koje je nastavljeno okupljanje vjernika ne samo tradicionalno uz Ivanjdan i Jovanjdan, nego su Crkvine postale i svojevrsno mjesto hodočašća u koje se dolazi i običnim danima i u kojim se sve češće vjenčavaju mladi bračni parovi i kršćavaju djeca, reče paroh borički Dragan Jović, koji uz „matičnu“ crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, služi svetu službu i u hramu na Crkvinama.

Bio je to povod i da se, zahvaljujući podršci Opštinske uprave i načelnika opštine Milorada Jagodića, polovinom prošle godine dovede struja i osvijetli hram na Crkvinama. Kroz veoma težak teren prepleten sa žilama stogodišnjih jela i omorika, iskopan je podzemni kanal dužine 2,3 kilometra i na mobu-poklon položen električni kabal po radnicima ovdašnje Radne jedinice elektrodistribucije u Rogatici uz vrijdnost projekta koji bi koštao nešto više od 31.000 makara.

Uz struju Crkvine ove godine treba da dobiju i asfaltni put. U planu ŠG „Sjemeć“, kroz modernizaciju, uz asfaltiranje, postojećih šumskih puteva je i asfaltiranje puta Klančić – Crkvine, sa postojećeg regionalnog puta Međeđa – Pešurići – Borike i dalje prema Han-Pijesku, u dužini od 1,5 kilometara. To će učiniti da se brže i lakše dođe i do svetog hrama na Crkvinama koga sve više posjećuju i oni koji do sada nisu ovdje dolazili, a ima priča da su Crkvine kao sveto mjesto ravne Ostrogu u Crnoj Gori.