Selo Gornje Osovo kod Rogatice – Obilježene još jedne „Osovske zadušnice“

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. aprila 2022. 058.ba

ROGATICA – U selu Gornje Osovo kod Rogatice, tradicionalno, i ove godine na tzv. „Osovske zadušnice“ kroz molitvu koju je služio paroh boričke crkve Svetih apostola Petra i Pavla, Dragan Jović, vraćeno je sjećanje na stradalih preko 90 stanovnika, uglavnom žena, djece i staraca, koje su 27. aprila ratne 1942. godine, žive spalile u štali i soldrmi Koje Ristanovića na lokalitetu „Kula“ ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića pomognete njihovim „cvijećem“ domaćim muslimanima iz ovog i nekih susjednih sela.

Radilo se, piše na prigodnom spomen-obilježju, koje je zbog čuvanja lažnog „bratstva i jedinstva“ podignuto tek 2004. godine, o nedužnim i golorukim žiteljima Gornjeg Osova i izbjeglica iz Rogatice i nekih sela sa šireg područja opštine Sokolac i Romanije, među kojim je 24 člana porodice Ristanović, po osam Kovačevića i Tomovića, po petoro Luburića i Koranjića i tako redom njih preko 90, jer stvarni spisak stradalioh nikad nije mogao da se utvrdi, pošto su nestale cijele porodice, o čemu je posebno govorio Milovan Bojat čiji su braća Momčilo (4) i Radoje (6) i sestra Rajka (11) sa bakom po majci Rosandom i djedom Ristom tada izgorjeli u Kojinoj štali.

Parastosu stradalim u Gornjem Osovu predhodilo je paljenje 90 svijeća zadušnica. Vijenac na spomen-obilježje u ime Opštine položila je delegacije koju je predvodio predsjednik Opštinske Boračke organizacije Mišo Sokolović, a potomci stradalih potrudili su se da za sve prisutne obilježavanju 80 godišnjice od ovog zločina nad nedužnim u ove postvaskršnje dane obezbjede čašicu pića, zalogaj hljeba i drugih đakonija iz domaće kuhinje vrijednih Osovljanki.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.