Veliki petak u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 22. aprila 2022. 058.ba

BOGOSLUŽENJE UZ NAJAVU KLEPETALA

ROGATICA – Uz zvuke klepetala u crkvi Svete Trojice počelo je večeras večernje bogosluženje i iznošenje Plaštenice posvećene Velikom petku najtužnijem danu u godini jer je na taj dan na Golgoti raspećem na krstu stradao Isus Hristos, sin Božiji.

Bogosluženje su služili sveštenici rogatičke crkve predvođeni starješinom protojerejom stavroforom Predragom Masalom, koji je na improvizovan i ukrašen odar u centru naosa crkve iznio Plaštenicu koja simbolizuje tijelo stradalog Isusa Hrista kojoj su se zatim poklonili svi koji su večeras prisustvovali bogosluženju.

Pri kraju bogosluženja prota Masal održao je prigodnu besjedu o danima koji predhode najradosnijem hrišćanskom przniku Vaskrsu i posebno Velikom petku i usput obavijestio vjernike o narednim bogosluženjima i liturgijama pred i oko Vaskrsa kao praznika nad praznicima koji na primjeru Isusa Hrista simbolizuje najveću pobjedu nad zlom, grehom i života nad smrti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.