Višković i Đurević uručili ključeve za 40 novoizgrađenih stanova

26.04.2022.

VIŠEGRAD – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević uručili su danas u Višegradu ključeve 40 novoizgrađenih stanova korisnicima alternativnih vidova smještaja sa područja ove opštine.

Premijer je u obraćanju prisutnima rekao da Vlada Republike Srpske gradi oko 350 ovakvih stanova širom Republike Srpske, a 703 korisnika čekaju na rješavanje stambenog zbrinjavanja.

„Uradićemo sve da do kraja godine obezbijedimo 30 miliona evra da svi korisnici alternativnog smještaja dobiju krov nad glavom. Imamo više od 130 korisnika koje smo riješili u domovima za stara lica u Trebinju i Derventi, tako da će oko 580 stanova ići u realizaciju“, istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, ovo će bar na neki način ublažiti sve ono što su korisnici trpjeli više od 25 godina.

„Želim vam da vas u ovim domovima prati samo sreća i radost i da bar na jedan način zaboravite na period iz vas i da se sa porodicom okrenete ka ljepšoj budućnosti“, poručio je Višković.

Đurević je rekao da na ovaj način opština, Republika i država uz pomoć međunarodne zajednice nastoje da ljudima pomognu da riješe svoje stambene probleme.

On je korisnicima stanova poželio najljepše želje za useljene u nove domove.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić nada se da će u skorije vrijeme biti još ovakvih projekata.

Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš izrazio je nadu da će budući stanari koristiti dugo stanove.

„U Republici Srpskoj u ovoj godini radimo ukupno 354 ovakva stana, s tim što smo 64 na Sokocu uselili, danas useljavamo 40 u Višegradu, a uskoro ćemo u Gradišci useliti 32 stana. To je veliki broj ljudi koji će biti trajno zbrinut“, naveo je Čordaš.

Donatorska sredstva za izgradnju stambenog objekta u Kalatama obezbijedio je Sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Fondom za povratak i opštinom Višegrad.

Novi stanovi opremljeni su osnovnim namještajem i aparatima za domaćinstvo, te priključeni na sistem centralnog grijanja. Izgrađeni su po Projektu zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja posredstvom obezbjeđenja javnih stambenih rješenja.