Vremenske (ne)prilike u Rogatici – Snijeg i 10. aprila

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 10. aprila 2022. 058.ba

ROGATICA – Jutros su se na Trgu oslobodilaca u Rogatici sreli dva stara prijaljelja – Nikola i Marko. Uz uobičajeno dobro jutro pita Marko Nikolu.

Šta je ovo prijatelju veli Marko Nikoli. Pada snijeg kao da je pred Božić a ne Vaskrs?

E jeste moj pijatelju. Ne samo da ovako nije padao uz Božić, nego i cijele zime koju smo mislili da je napovratno otišla. Dođoše u probleme stočari koji nisu obezbijedili dovoljno sijena i druge hrane za svoju stoku. Po svemu sudeći probleme će imati i voćari. Pod teretom aprilskog snijega stradaće im i cijela stabla a sa rodom voćki koje su već procvjetale mogu se pozdraviti.

I zaista snijeg u aprilu mnoge je iznenadi i u brdsko-planinskom rogatičkom kraju. Sišao je čak i u samu Rogaticu koja je na nadmorskoj visini od 525 metara. Nije se dugo zadržao, ali ostaće zabilježeno da je došao treći dan poslije Blagovijesti kada, po narodnom vjerovanju, zvanično dolazi proljeće. Da li će nanijeti kakve štete, veliko je pitanje, ali u svakom slučaju dobro je došao da koliko-toliko ovlaži njive koje čekaju orače, a već su dobro osušile, slažu se rogatički poljoprivredni proizvođači.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.