Zabilježeno u prolazu – Jaganjci Zoranova nagrada

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Dragiša Jovičić - 25. aprila 2022. 058.ba

ROGATICA – U selu Karaula, rogatičke Mjesne zajednice Berkovići, kao dobar domaćin sa porodicom živio je Boško Jovičić. Najvećim dijelom života bavio se zemljoradnjom uz uzgoj stoke i iza sebe, nakon što je otišao na onaj svijet, ostavio je sinu Zoranu (1964.), uz ostalo i punu štalu goveda i tor ovaca.

Zoran je uz još živu majku, nastavio voditi domaćinstvo. Posebno je brinuo o ovcama od kojih je najvećim dijelom obezbijeđivao sredstva za život.

Ali, prije nekoliko godina Zoran, koji se na njegovu (ne) sreću nikad nije oženio, teško se razbolio i zbog toga je morao razmaliti.

Da stoka ne bi skapavala, teška srca, morao je prodati i posljednju ovcu i ostao bez igdje ičega. U najboljim godinama života postao je u neku ruku socijalni slučaj, ali ne za dugo.

Zdravlje mu se polako vraćalo i Zoran, osjetivši da ne može živjeti bez stoke, odvojio je i posljednju paru i kupio nekoloko ovaca sa kojim se i njegovo zdravlje ubrzano počelo vraćati i bivalo sve bolje.

Pošto se, kako tvrdi njegov bliži rođak Dragiša Jovičić, koji živi u Rogatici i povremeno svrati u njihovu Karaulu, radi o vrijednom i poštenom čovjku, nagrada je počela dolaziti i od Boga i prirode. Njegove ovce za koje je dao i posljednju marku ušteđevine, u najvećem broju jagnjenja, donosile su po dvoje pa i troje jagnjadi. Tako je i ove godine. Od njegovih 15 priplodnih ovaca, osam ih se obliznilo, odnosno ojagnjile po dvoje, a deveta ovca „kaluša“, u drugom jagnjenju kod Zorana, na svijet donijela je troje jagnjadi – dvije ovčice i jednog ovnićka, zanimljivo, mrke (crne) boje runa iako im je majka potpuno bijela.

Očito, hoće me ovce, trljajući ruke, zadovoljno priča Zoran. One me održavaju u životu. Zahvaljujući ovcama ne samo da imam koju marku više u džepu nego sam i zdraviji jer se više krećem pa tako stignem i do Bukovika gdje ih tokom dana pojim hladnom i čistom vodom, ali se nađem i na obroncima Rujnici pa čak dođemo i do Dragovu gdje ima sočne planinske trave. Koliko sam se sa njima sprijateljio dokaz je da one za mnom idu kud god krenem. Ponekad mi u tome i smetaju, kazuje Zoran.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.