Akcije mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

12.05.2022.

Na dvije lokacije u gradu danas je za građane organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi. U Udruženju dijabetičara Foča ovu aktivnost su organizovali u okviru projekta „Zdrava opština“, a na gradskom trgu Udruženje medicinskih sestara i tehničara regije Foča organizovalo je i besplatno mjerenje krvnog pritiska. Na taj način ovo udruženje je obilježilo Međunarodni dan sestrinstva.

Zainteresovanost građana za besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska bila je velika. Udruženje dijabetičara svoju aktivnost realizuje u okviru projekta „Edukacija i prevencija komplikacija dijabetesa i rano otkrivanje dijabetesa -zdrava opština“.

Predsjednik Udruženja i koordinator projekta dr Ana Vladičić kaže da je cilj projekta mjerenje šećera u krvi i mjerenje gligoziranog hemoglobina. „Svi građani naše opštine će imati mogućnost da izmjere obični šećer u krvi, odnosno tromjesečni šećer. Jedan od ciljeva projekta je rano otkrivanje novooboljelih, kao i redovna kontrola bolesti. Tromjesečni šećer je glavni pokazatelj šećera u krvi, odnosno, pokazatelj da li kod tih grupa pacijenata postoji komplikacija bolesti i odraz na druge organe“, ističe Vladičićeva.

Projektom će biti obuhvaćeno 500 građana Foče, a danas su šećer mjerili stanovnici MZ Centar.

Građani su se u velikom broju odazvali i na akciju Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Foča, koja je provedena na gradskom trgu. Pregledano je 190 naših sugrađana starosti od 30 do 70 godina, 50 njih je imalo povećan nivo šećera u krvi, a 100 Fočaka je imalo povišen krvni pritisak, kaže sekretar ovog udruženja, Slađan Milanović. „Kao što vidite, imamo povećan broj građana, jer u prethodne dvije godine nismo provodili akciju zbog pandemije. Rezultati nisu baš ohrabrujući, jer su povišene vrijednosti krvnog pritiska, šećer je takođe zabrinjavajući ali u manjem broju““, kaže Milanović.

Na besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska mahom su se odazvali stariji sugrađani, ali je bilo i mlađih koji su htjeli provjeriti svoje zdravstveno stanje.

Za Međunarodni dan sestrinstva odabran je 12. maj, dan rođenja Florens Najtingel, koja je utemeljivač modernog sestrinstva.