Akcije mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

Radio Foča - 12. maja 2022. 058.ba

Na dvije lokacije u gradu danas je za građane organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi. U Udruženju dijabetičara Foča ovu aktivnost su organizovali u okviru projekta „Zdrava opština“, a na gradskom trgu Udruženje medicinskih sestara i tehničara regije Foča organizovalo je i besplatno mjerenje krvnog pritiska. Na taj način ovo udruženje je obilježilo Međunarodni dan sestrinstva.

Zainteresovanost građana za besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska bila je velika. Udruženje dijabetičara svoju aktivnost realizuje u okviru projekta „Edukacija i prevencija komplikacija dijabetesa i rano otkrivanje dijabetesa -zdrava opština“.

Predsjednik Udruženja i koordinator projekta dr Ana Vladičić kaže da je cilj projekta mjerenje šećera u krvi i mjerenje gligoziranog hemoglobina. „Svi građani naše opštine će imati mogućnost da izmjere obični šećer u krvi, odnosno tromjesečni šećer. Jedan od ciljeva projekta je rano otkrivanje novooboljelih, kao i redovna kontrola bolesti. Tromjesečni šećer je glavni pokazatelj šećera u krvi, odnosno, pokazatelj da li kod tih grupa pacijenata postoji komplikacija bolesti i odraz na druge organe“, ističe Vladičićeva.

Projektom će biti obuhvaćeno 500 građana Foče, a danas su šećer mjerili stanovnici MZ Centar.

Građani su se u velikom broju odazvali i na akciju Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Foča, koja je provedena na gradskom trgu. Pregledano je 190 naših sugrađana starosti od 30 do 70 godina, 50 njih je imalo povećan nivo šećera u krvi, a 100 Fočaka je imalo povišen krvni pritisak, kaže sekretar ovog udruženja, Slađan Milanović. „Kao što vidite, imamo povećan broj građana, jer u prethodne dvije godine nismo provodili akciju zbog pandemije. Rezultati nisu baš ohrabrujući, jer su povišene vrijednosti krvnog pritiska, šećer je takođe zabrinjavajući ali u manjem broju““, kaže Milanović.

Na besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska mahom su se odazvali stariji sugrađani, ali je bilo i mlađih koji su htjeli provjeriti svoje zdravstveno stanje.

Za Međunarodni dan sestrinstva odabran je 12. maj, dan rođenja Florens Najtingel, koja je utemeljivač modernog sestrinstva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.